Hopp til innhold

Nekter straffskyld for krigsforbrytelser

Den bosniske muslimen med norsk statsborgerskap som står tiltalt for krigsforbrytelser, erklærer seg ikke skyldig.

Krigsforbrytersak i Oslo tingrett, forsvarer Heidi Bache-Wiik og aktor Pål Lønseth
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Mannen nektet straffskyld da saken startet mot ham i Oslo tingrett i morges.

Møtte i dress

Han står tiltalt for overgrep mot sivile serbere under Bosnia-krigen i 1992.

Les bakgrunnssak: Historisk krigsforbrytersak i Norge

Han møtte i Oslo tingrett i dag kledd i dress med vest og slips og sto rolig og hørte på da aktor i nær en halvtime leste opp den alvorlige tiltalen mot ham.

Han svarte et tydelig nei på spørsmålet om han erkjente straffskyld.

Hans forsvarer, Heidi Bache-Wiik, opplyste etterpå om at han erkjenner de faktiske forholdene i forhold til frihetsberøvelsene i tiltalepunktene mot ham, men han erkjenner altså ikke straffskyld.

Strid om lovverket

Den tiltalte 42-åringen har i formiddag forlatt tingretten og trenger ikke å bli sittende for å høre på partene prosedere på lovanvendelsen.

Påtalemyndigheten ønsker å bruke en lov som trådte i kraft i mars i år som gjør det mulig å straffeforfølge krigsforbrytere i Norge, mens Grunnloven sier at lover ikke kan gis tilbakevirkende kraft, og dette har mannens forsvarer Heidi Bache-Wiik pekt på.

Bache-Wiik mener derfor at tingretten må avvise krigsforbrytertiltalen, mens aktor pekte på saker helt tilbake til etterkrigstiden der nye lover ble brukt på hendelser som hadde skjedd tidligere.

- Har vært forbudt en årrekke

Juridisk rådgiver i Norges Røde Kors, Mads Harlem, støtter i utgangspunktet forbudet mot at nye lover har tilbakevirkende kraft, men mener denne typen saker er et unntak.

- Mannen er tiltalt for handlinger som har vært forbudt gjennom Folkeretten gjennom en årrekke. Da må man også skjønne at man kan bli straffeforfulgt for dem i Norge, sier Harlem.

HØR: - Viktig at krigsforbryterlovene blir brukt i denne saken

Saken kan avvises på mandag

Dersom tingretten kommer frem til at i denne saken kan det nye lovverket ikke ha tilbakevirkende kraft, må straffeloven fra 1902 brukes.

Da er utfordringen at alle tiltalepunktene bortsett fra ett vil være foreldet. Dermed kan retten på mandag komme frem til at hele saken skal fremmes, at hele saken skal avvises, tiltalte skal frikjennes eller en kombinasjon av disse.

Det er satt av åtte uker til rettssaken, og mannen risikerer 21 års fengsel.

AKTUELT NÅ