Navarsete mener noen er ute etter henne

STORTINGET (NRK.no): Sp-lederen tar et knallhardt oppgjør med partikolleger som lekker intern informasjon til media. – De ønsker tydeligvis å skade meg, sier Liv Signe Navarsete.

Liv Signe Navarsete

OFFENSIV: Liv Signe Navarsete og resten av partiledelsen fikk kraftig kritikk i rapporten som har evaluert valgkampen. Navarsete avviser likevel at partiet ønsker en ny ledelse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lørdag 7. desember våknet Senterpartiet opp til en VG-forside med tittelen «Sterk kritikk av Navarsete i Sp-granskning: Usikker og nervøs».

Oppslaget bygde delvis på utvalgets interne notater, og kom på trykk før partiledelsen selv hadde sett rapporten.

Hevder noen vil ødelegge for henne

Først i dag ble rapporten offentliggjort og behandlet i sentralstyret. Den inneholder sterk kritikk av ledelsen, men angrepene på Navarsete er ikke like direkte som lekkasjene i VG ga inntrykk av.

– Rapporten synes jeg er helt all right. Den setter søkelyset på ting vi må ta tak i forbedre. Det jeg synes er ille, er at det er folk i våre egne rekker som bryter tilliten og er illojale overfor partiet, sier Navarsete til NRK etter pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Se pressekonferansen her. Artikkelen fortsetter:

- Partiet har tydelige krav til oss som ledelse

VIDEO: I flere timer diskuterte landsstyret i Sp rapporten som kommer med hard kritikk av valgkampen partiet førte før det historisk svake valget i høst. Partiledelsen lover å skjerpe seg.

Sp-lederen sier hun forstår og tar på alvor kritikken rapporten retter mot henne og resten av partiledelsen. Men hun slår kraftig tilbake mot krefter i partiet hun hevder er ute etter å ødelegge for henne.

– De skjønner kanskje ikke hvor stor skade de utgjør for hele partiet gjennom å lekke slik informasjon, sier hun.

Evalueringsutvalget opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Det er derfor behov for å gjøre ting annerledes for å gjenskape et parti med trygghet, samhold og framtidstro.

Sp-rapport 2013

Flere er av den oppfatning at man i store deler av valgkampen manglet ledelse. Mange opplever at vi i partiet blir utrygge når man er usikker på partiets retning og profil.

Sp-rapport 2013

Ifølge Navarsete har hun blitt rammet av lekkasjer og skittent spill siden hun ble partileder for Senterpartiet 12. september 2008.

– Jeg har aldri fått være leder med ro rundt meg, sier hun.

Toppet seg i fjor høst

Det startet med den såkalte partistøtteskandalen der det ble avslørt at Senterpartiet mottok ulovlig pengestøtte fra Eidsiva Energi og Troms Kraft.

Ifølge Navarsete tok skandalen og avsløringen minst ett år av hennes tid som leder.

– Også senere har vi hatt lekkasjer av ulik art som har skapt mye uro, og som tydeligvis har vært ment til å skade partilederen, sier hun til NRK.

I oktober i fjor fikk VG tilgang på et brev til partiledelsen der Senterungdommen beskrev hvordan partileder Liv Signe Navarsete angivelig skjelte ut daværende ungdomsleder Sandra Borch foran unge partifeller.

Konflikten verserte i media i flere dager, og først på tredje forsøk godtok Sandra Borch unnskyldningen fra Navarsete.

Navarsete fikk massiv kritikk for måten hun håndterte saken på, og partikrefter i Trøndelag nærmest tryglet nestleder Ola Borten Moe om å ta over som leder.

– Det har vært en vanskelig tid å være leder i. Når jeg har følt at vi har kommet på offensiven, har det skjedd ting som det som skjedde nå, med lekkasjer som gjør at hele organisasjonen får et tilbakesteg, sier Navarsete og sikter til VG-oppslaget fra starten i desember.

– Hva gjør at du mener at lekkasjene er ment å skade deg?

– Vi ser det ikke minst den som kom nå, der det var plukket ut konfidensiell informasjon som var egnet til å svekke meg og ledelsen i Senterpartiet, sier Navarsete.

Vil ikke svare om gjenvalg

På pressekonferansen i dag gjorde hun det klart at hun ikke akter å trekke seg som partileder selv om evalueringen slår fast at manglende tillit i ledelsen, interne konflikter, fravær av styring og svake TV-debatter bidro til at partiet gjorde sitt dårligste valg i historien.

Ifølge Navarsete er lekkasjene mer demotiverende enn kritikken som kommer fram i evalueringsrapporten.

– Av og til har jeg lurt om alle lekkasjene og bråket som har vært, har handlet om å slite meg ut. Jeg er en sta sogning. Men det er ikke meg det handler om. Det handler om Senterpartiet, og at vi har en valgt ledelse i partiet.

Artikkelen fortsetter under intervjuet med Ola Borten Moe:

- Det pekes på manglende tillit til partiledelsen

TAR SELVKRITIKK: – Det det er ingen tvil om at forholdene i arbeidsutvalget og i deler av partiet kan bli bedre, sier nestleder Ola Borten Moe. Han mener lekkasjene er et symptom på en partikultur som ikke er som den skal være.

Hun mener det kun vil skade Senterpartiet dersom ledelsen velger å gå av nå. Navarsete vil imidlertid ikke si om hun stiller til gjenvalg under landsmøtet i 2015.

– Det er ikke tema i dag. Det er litt under et år til jeg skal ta den avgjørelsen. Nå er mitt og ledelsens fokus at Sp er i en situasjon der det kreves at vi bretter opp armene og går løs på et arbeid som blir krevende og veldig viktig, uansett hvem som er leder i 2015.

Men før det arbeidet setter i gang skal Senterpartiet ha julebord. Kun timer etter at partiledelsen sto skolerett og svarte på funnene i den interne evalueringen, samles partiet til fest på Voksenåsen hotell.

Og der kommer det til å bli god stemning, lover Navarsete.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger