NRK Meny
Normal

Navarsete må møte til åpen høring

Sp-leder Liv Signe Navarsete må møte til åpen høring i Stortingets kontrollkomité i forbindelse med pengegavene til Senterpartiet.

Video Navarsete: – Dårlig informasjon var min feil

Liv Signe Navarsete må møte til åpen høring i Stortingets kontrollkomite i forbindelse med pengegavene til Senterpartiet.

Foto: Nyhetsspiller

Høyres og Fremskrittspartiets medlemmer i kontroll- og konstitusjonskomiteen benyttet seg tirsdag av mindretallsrettigheten til å innkalle statsråden til høring.

Vil svare

- Jeg har lagt fram all relevant informasjon om saken, og svart på skriftlige spørsmål fra komiteen. Jeg vil selvsagt svare muntlig på ytterligere spørsmål komiteen måtte ha, og som de ikke mener å ha fått svar på, sier Navarsete.

Det ble nylig avslørt at Senterpartiet i fjor mottok til sammen 700.000 kroner i støtte fra de offentlige eide selskapene Eidsiva Energi og Tromd Kraft. Det skjedde samtidig som selskapene hadde konsesjonssøknader til behandling i Energidepartementet som Sp-statsråd Terje Riis-Johansen bestyrer.

– Det er uklart hva komiteen ønsker svar på. Det meste er det gitt gode svar på allerede. Habilitetsspørsmålet er allerede avklart, og jeg mener derfor det er utenfor komiteens oppgaver å innkalle statsråden til høring, sier Senterpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Ola Borten Moe til NTB.

Høyres Per-Kristian Foss er saksordfører og medlem av den samme stortingskomiteen.

Savner begrunnelse

- De skriftlige svarene Navarsete har gitt komiteen er uten særlig begrunnelse. Derfor skal hun få begrunne dem i en åpen høring, sier Foss.

Foss sier det var Liv Signe Navarsete som satt på alle opplysningene om de ulovlige partibidragene, samtidig som hun var aktør i regjeringen.

- Den kombinasjonen er midt inne i det vi ofte omtaler som en habilitetskonflikt. Navarsete skal få lov til å utdype sine svar om hvilken rolle hun spilte, og om det var tillit til beslutningene hun fattet eller bidro til må fatte, sier Per-Kristian Foss.

Foss sier han har problemer med å skjønne at Navarsete satt på denne kunnskapen uten å bringe den videre til andre statsråder som hadde konkrete energiselskapssaker på sine bord.

Han regner med at høringen kan skje i løpet av en uke eller to.

Godt begrunnede svar

Martin Kolberg (Ap) anbefaler Foss å lese de skriftlige svarene Navarsete allerede har gitt komiteen en gang til. I motsetning til Foss mener Kolberg at svarene er godt begrunnet.

- Hun har svart helt konkret på de spørsmålene komiteen stilte. Det mener vi er nok og at det derfor ikke er nødvendig verken å åpne sak eller innkalle til høring slik de to høyrepartiene nå har gjort, sier Kolberg.

Generelt sier Kolberg at Stortingets høringsinstitusjon bør brukes med varsomhet, og først og fremst konsentrere seg om konstitusjonelle forhold, altså forhold mellom Stortinget og Regjeringen., og selvfølgelig embetsutøvelse.

- Senterpartiet har beklaget, lagt seg flat og betalt pengene tilbake. Det mener jeg holder. En ytterligere gransking av Sentepartiets indre forhold tilligger etter min mening ikke komiteen, selv om mindretallet mener noe annet, sier Kolberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger