NAV må betale 100 millioner

NAV må bruke 100 millioner kroner ekstra i pensjonskostnader i år. Dette har NAV visst lenge, men har ikke varslet departementet før nå.

Nav og penger
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

På statsbudsjettet for i år bevilget regjeringen 100 millioner kroner for at NAV skulle korte ned saksbehandlingstiden.

Men samtidig som saksbehandlingstiden tvert imot har økt, går vinningen opp i spinningen når NAV nå må betale 100 millioner kroner ekstra til Statens Pensjonskasse (SPK).

Les: Bryter egne frister stadig oftere

Les: - Hjelpeløs i møte med NAV

Informerte ikke om utgift

Pensjonskassen opplyser til Nrk.no at det arbeidsgiver skal betale i pensjonskostnader for de ansatte, har økt med to prosentpoeng fra i fjor til i år. I NAVs tilfelle utgjør dette en merkostnad på rundt 100 millioner kroner i år.

Dette ble NAV-ledelsen gjort kjent med allerede i august/september i fjor, altså en måneds tid før regjeringens statsbudsjett ble lagt frem.

Likevel ble ikke departementet formelt skriftlig orientert om den store ekstrautgiften som NAV visste ville komme i år, før onsdag i forrige uke.

Nå reagerer også flere opposisjonspolitikere, og mener NAV er fullstendig uten kontroll.

Les også: - NAV har ført Stortinget bak lyset

Første gang NAV-ledelsen nevnte det for departementet, var muntlig i et møte i desember i fjor, mens statssekretær for velferd i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Laila Gustavsen, ikke kjente til saken før for to dager siden.

- Jeg kjente ikke til dette før i dag (mandag), sier Gustavsen til Nrk.no.

Dette er alvorlig.

KrF-leder Dagfinn Høybråten

100 millioner mindre mens NAV nedbemanner

Men i en tid der flere NAV-kontorer sliter med store underskudd og nedbemanninger, samtidig som arbeidsledigheten skyter i været og stadig flere vil oppsøke NAV-kontorene, skulle nok både ansatte og brukere hos NAV helst sett at 100 millioner ikke forsvant fra budsjettet og inn i Pensjonskassen.

Les: - Vi greier ikke mer

Les: Ansatte og brukere raser mot NAV

Direktør overordnet fylkesledd i NAV Yngvar Åsholt.

Direktør i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Yngvar Åsholt.

Foto: Apeland Informasjon

Direktør i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Yngvar Åsholt, vil ikke svare på hvorfor NAV-ledelsen ikke ba om økte midler fra regjeringen når de visste om den store ekstrautgiften før statsbudsjettet.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Åsholt til Nrk.no.

- Hvorfor vil du ikke kommentere dette?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Ifølge tillitsvalgte i NAV som Nrk.no har vært i kontakt med, er NAV-ledelsen i dialog med departementet for å få dekket ekstrautgiftene, men dette vil ikke Yngvar Åsholt kommentere.

Si din mening om NAV her!

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger