NRK Meny
Normal

22 milliarder rett inn på konto

I dag sender Skattetaten ut årets skatteoppgjør. I år får Kari og Ola Nordmann 22 milliarder kroner tilbake. Og pengene skal det reise for.

Syden

Småbarnsfamiliene kommer i år til å bruke skattepengene sine på ferie.

Foto: Berit Keilen / Scanpix

Et snitt på 9.900 kroner kan vi forvente oss i år. For dem som ikke allerede har sjekket årets skatteoppgjør, sender Skatteetaten ut papirversjonen i dag.

Alle lønnstakere og pensjonister får i dag et av årets viktigste brev. Og brevet er godt nytt for 2,2 millioner nordmenn som sammen får tilbake 22 milliarder kroner fra staten.

Les: 200.000 bustadeigarar må venta på skatteoppgjeret

Pusser opp

– Det er få undersøkelser som sier hva vi faktisk bruker skattepengene på. Men det vi vet er at det blir få skiller mellom skatte- og feriepengene når de kommer så likt som nå, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Christine Warloe Nordea

Christine Warloe er forbrukerøkonom i Nordea

Foto: Nordea


Økonomen viser til salget i detaljehandelen har vært lavere, noe som sier at at nordmenn har vært moderate i pengebruken den siste tiden. Men når sommeren kommer blir bankkortene varmere, mener økonomen.

Warloe mener at de fleste skattepengene går til ferie, og småbarnsfamiliene er de som bruker mest.

– Det er ventet at de kommer til å bruke ni prosent mer på reise nå enn før, sier Warloe.

– Men nordmenn er også i særklasse når det kommer til oppussing, legger økonomen til.

Forbruksgjeld

Mye av skattepengene går altså til late dager i sola, og ikke fullt så late dager med oppgradering av bolig. Men som økonom må hun strengt tatt også råde folk til å bruke skattepengene på de «kjedelige» tingene.

– Det er viktig at folk unner seg noe ekstra på sommeren. Da har man mer kapasitet og motivasjon til å tenke økonomisk resten av året. Men har du forbrukergjeld er det viktig at den betales ned først, sier Christine Warloe.

Og til de unge har økonomen også et viktig råd.

– Sett penger inn på BSU-konto, det er en veldig gunstig avtale.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger