Hopp til innhold

Bare én mening i Urtegata

- Hvorfor må vi såre hverandre? spør Shoaib Ali. Motstanden mot karikaturtegningene er unison blant muslimene på Grønland i Oslo.

Shoaib Ali
Foto: Tone Staude / NRK

Shoaib Ali er på vei til moskeén i Oslo. Han unngår helst å se på vår medbrakte Aftenposten og karikaturtegningen av Muhammed. Hvorfor har vi ikke respekt for hverandre? spør han.

Aftenposten trykket i sin fredagsutgave Muhammed-tegningene som for over fire år siden sto på trykk i Jyllandsposten. Det er det bare én mening om i Urtegata på Grønland i Oslo.

- Å be om krig

- Dette er å be om krig og bråk, mener Arslan Muzaffar. Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd mener at det er riktig å trykke tegningene.

Hilde Haugsgjerd, redaktør i Aftenposten

Hilde Haugsgjerd

Foto: Marit Hverven / NRK

– Vi har hele tiden forsvart medienes rett til å trykke disse tegningene, og vi trykket en faksimile av dem da striden startet i 2005 også, sier Haugsgjerd.

Den danske tegneren Kurt Westergaard ble for en uke siden angrepet av en somalisk mann utstyrt med øks og kniv, og han har siden levd i skjul.

Dette aktualiserer saken om publisering av tegningene, mener Aftenpostens sjefredaktør.

- Det har ikke kommet noe godt ut av det. For oss muslimer representerer de et sårt punkt. Nå synes jeg det er på tide å slutte å trykke tegningene, sier Muzaffar.

Unngå konflikt

Shoaib Ali lurer på om det ikke er lurere å prøve og unngå problemer og konflikter. - Jeg har stor respekt for profeten, og jeg respekterer andres forhold til sin religion. Hvorfor kan ikke dere respektere min religion? spør han.

Utenfor en kiosk i Urtegata treffer vi Sinan Akbas. Han bli opprørt da vi viser ham avisen.

Trykker de virkelig tegningene i Aftenposten? Det synes jeg er skikkelig dårlig gjort. Man skal ikke kritisere menneskenes tro. Verken kristendom, jødedom eller islam.

Sinan Akbas
Sinan Akbas

Sinan Akbas

Foto: Tone Staude / NRK

Akbas mener at det bare skaper utrygghet og redsel å trykke tegningene. Han er uenig med dem som forsvarer ytringsfriheten. - Jeg er ikke en streng muslim, men jeg aksepterer ikke at noen karikerer min religion. Jeg gjør ikke det mot dem som tror annerledes enn meg, sier han.

Vil ikke se tegning

Akbas studerer tegningen. Det gjør ikke de to unge kvinnene med hijab, Maryam og Attiya. De vil helst ikke at vi tar bilde, og de bruker bare fornavn. De vil ikke kaste så mye som et blikk på avisen.

Jeg vil ikke se et slikt bilde av profesten Muhammed. Jeg vil ikke ha noe annet bilde enn det som jeg selv har skapt i mitt hode.

Maryam

- Jeg tør rett og slett ikke heller. Det er imot islam å fremstille Muhammed som en terrorist, sier Attiya.- Det er ikke tillatt å avbilde Gud eller profetene, supplerer Maryam. Ingen av dem ville akseptert at Jesus ble framstilt på denne måten.

Vil du høre flere meninger blant muslimene i Oslo, kan du høre på Ukeslutt i NRK P1 og P2 lørdag kl. 12.30.

AKTUELT NÅ