Hopp til innhold

Westergaard får støtte fra hele verden

Den danske tegneren som tegnet Muhammed-karikaturen får massiv støtte etter angrepet på ham i helgen.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard får massiv støtte.

Foto: Scanpix/Reuters

Kurt Westergaard har aldri vært så populær som etter attentatforsøket mot ham sist helg. Da ble en mann væpnet med øks skutt av politiet etter at han brøt seg inn i hjemmet til den danske tegneren.

Solgt bilder til Midtøsten

Etter dette angrepet har Westergaard mottatt mer enn 300 e-poster med støtteerklæringer fra hele verden. Bildene hans blir solgt raskere enn han rekker å lage dem.

– Det har haglet med støtteerklæringer. På galleriet i Skåneborg selger de tegningene hans som aldri før. Også flere folk i Midtøsten har kjøpt Muhammedtegninger av ham. Det er snakk om at fire av karikaturene er sendt til Midtøsten. Hvem som har kjøpt dem der vet vi ikke noe om, sier NRKs Øyvind Nyborg som snakket med Westegaard torsdag.

Westegaard preget av angrepet

Nyborg forteller at Kurt Westergaard er preget av angrepet og også av å ha fått hard kritikk for at han rømte inn på det armerte badeværelset sitt uten å ta med seg sitt barnebarn.

– Han er i tett kontakt med politiets etterretningstjeneste. Det er bestemt at han skal ha livvakter døgnet rundt og rekkehuset hans hjemme klargjøres nå for at han skal kunne fortsette å bo der fremover.

Selbekk også preget

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk

Vebjørn Selbekk

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Få norske aviser har trykket Muhammed-tegningene , etter at det norske Magazinet trykket en faksimile av Muhammed-karikaturene i I januar 2006. At Magazinet gjenga faksimilen har redaktør Vebjørn Selbekk i ettertid beklaget dypt .

Selbekk er også preget etter angrepet på Kurt Westergaard.

– Når sånne ting skjer så kryper uhyggefølelsen vi følte etter å ha mottatt 50 drapstrusler iløpet av kort tid vinteren 2006. Det kommer jo tilbake. Man blir ekstra årvåken igjen. Selv om det har gått lang tid, så er jeg smertelig klar over at det tok fire år fra William Nygaard ble truet på livet etter å ha gitt ut Sataniske vers, til han ble skutt i Oslo i 1993. Det er jo alvor.

Pressens Faglige Utvalg kom frem til at bladet Magazinet ikke brøt med god presseskikk da bladet trykket de danske Muhammed-tegningen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP