Hopp til innhold

Mulig hevnmotiv bak Mona Lisa-skyting

Norskpakistaneren (30) som ifølge politiet avfyrte skudd ved restauranten Mona Lisa i helgen, ble i høst banket opp av et angivelig Young Guns-medlem. Politiet etterforsker om skytingen kan ha en sammenheng med voldsepsisoden.

Videoen viser masseslagsmål på utestedet Mona Lisa i Oslo sentrum. Kort tid senere ble flere skudd avfyrt.

VIDEO: Her barker et titalls personer, flere av dem med gjengtilknytning, sammen på utestedet Mona Lisa i Oslo sentrum.

Denne helgen gikk opp mot ti personer til angrep på to menn på restauranten Mona Lisa i Oslo. Etter et voldsomt slagsmål, som ble fanget på film av sjokkerte vitner, ble det også løsnet to skudd ved restauranten.

Politiet mener en 30 år gammel norskpakistaner avfyrte skuddene. Han ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkelsesforbud, på grunn av fare for bevisforspillelse. 30-åringen godtar fengsling.

– Han er siktet for forsøk på legemsbeskadigelse med skytevåpen, men vi vurderer fortløpende om vi skal utvide siktelsen til forsøk på drap, sier politiadvokat Ane Evang.

– Han er siktet for legemsbeskadigelse. Han erkjenner ikke straffskyld, sier norskpakistanerens forsvarer, Trygve Staff, til NRK.

– Pågående konflikt

Politiførstebetjent Rune Swahn ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt sier det er for tidlig å kommentere målet for skytingen, men opplyser at samtlige av de fire som ble pågrepet i helgen har gjengtilknytning.

De tre andre som ble pågrepet etter slagsmålet er ikke siktet for skytingen og vil ikke bli forsøkt varetektsfengslet, sier Swahn til NRK.

Leder for spesielle operasjoner ved seksjon for organisert kriminalitet, Torstein Holand, har tidligere forklart at hendelsen ved Mona Lisa har bakgrunn i «en pågående konflikt blant kjente folk i gjengmiljøet».

Etter det NRK kjenner til dreier dette seg om en voldssak fra i fjor sommer, der dom falt i Oslo tingrett så sent som denne uken.

Store politistyrker rykket ut etter at det ble avfyrt skudd på et utested i Grensen i Oslo sentrum

Store politistyrker rykker ut etter at det ble avfyrt skudd på et utested ved Grensen i Oslo sentrum.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Ble banket av maskerte menn

Norskpakistaneren (30), som er siktet i forbindelse med Mona Lisa-skytingen, forklarte i rettssaken at han ble oppsøkt av to maskerte menn med skuddsikre vester, deriblant en 26 år gammel norskpakistaner, på Vestli i Oslo en fredagskveld i august i fjor. Den ene av de to skal også ha vært bevæpnet med en pistol.

Ifølge 30-åringens forklaring, som retten la til grunn, ble han banket opp med blant annet brekkjern og balltre.

I dommen heter det blant annet at fornærmede hadde mottatt trusler fra en person han «visste» var i Young Guns. 30-åringen forklarte i retten dette var et miljø han selv var en del av tidligere, «men at han vil ut av det».

«Han er redd for Young Guns, og vil ikke ha noe med dem å gjøre», heter det i dommen. 26-åringen ble denne uken dømt til ett år og seks måneder i fengsel, en fellesstraff med en tidligere dom.

Store politistyrker rykket ut etter at det ble avfyrt skudd på et utested i Grensen i Oslo sentrum

Kulehull etter skytingen ved restauranten Mona Lisa i Oslo sentrum.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Hevdet han var ferdig i miljøet

NRK vet at en av politiets teorier er at hendelsen i august i fjor var et oppgjør, fordi 30-åringen var på vei ut av gjengmiljøet. 30-åringen er selv domfelt flere ganger tidligere, blant annet for besittelse av narkotika, vold og frihetsberøvelse.

Etter det NRK kjenner til jobber politiet nå med å finne ut om slåssingen og skytingen på Mona Lisa kan sees i sammenheng med voldsepisoden i august, for å avdekke et mulig hevnmotiv.

Cecilie Nakstad representerer 26-åringen som denne uken ble dømt for ha banket opp 30-åringen. Hun sier til NRK at opplysningen om at den fornærmede 30-åringen skal ha vært involvert i Mona Lisa-skytingen er interessant.

– Domfellelsen er basert mye på fornærmedes forklaring, og at han fortalte at han var på vei ut av miljøet. Hvis det er slik at han er involvert i en ny hendelse under en uke etter den forrige rettssaken, er det spesielt, og særlig hvis han har tilgang til våpen, sier Nakstad.

Hun varsler nå at hennes klient vil anke dommen som falt i Oslo tingrett denne uken.

Ifølge Nakstad skal hennes klient ikke ha vært på Mona Lisa denne helgen. Politiet jobber med å identifisere andre som var til stede på utestedet under slagsmålet.

AKTUELT NÅ