Hopp til innhold

Mot høring i Stortinget for pensjonistene

Arbeiderpartiet og SV støtter Pensjonistforbundets krav om en åpen høring i arbeids- og sosialkomiteen om regjeringens trygdemelding.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Det går mot høring i arbeids- og sosialkomiteen om regjeringens trygdemelding for statsråd Anniken Hauglie (H).

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Regjeringen la i slutten av oktober en melding til Stortinget i forbindelse med trygdeoppgjøret 2016.

Oppgjøret angår privatøkonomien til nesten 900 000 alderspensjonister og over 300 000 uføre.

Dag Terje Andersen

– Vi støtter en høring, og Arbeiderpartiet bidra til å sikre at trygdeoppgjørene fra og med neste år får en fullverdig behandling av Stortinget, sier Dag Terje Andersen (Ap).

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I dag kunne NRK fortelle at Pensjonistforbundet nå vender snuten mot Stortinget for å kreve høring om regjeringens trygdemelding.

Forbundet mener regjeringen trikser med tall og er uredelige når de hevder at pensjonistene har vært inntektsvinnere det siste tiåret.

– Vil ta opp Pensjonistforbundets krav tirsdag

– Arbeiderpartiet støtter Pensjonistforbundet i kravet om en åpen høring om behandling av trygdeoppgjøret i Stortinget, sier Dag Terje Andersen.

Han sitter i komiteen for Ap.

Andersen mener regjeringspartienes håndtering av trygdeoppgjøret i 2016 har vært kritikkverdig, og vil bidra til at Stortinget skal være mer involvert i fremtidige oppgjør.

– Arbeiderpartiet vil ta Pensjonistforbundets forslag opp når arbeids- og sosialkomiteen kommer sammen tirsdag, sier Andersen.

Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet

– Det er på sin plass at det blir høring. Jeg mener fortsatt at det er talltriksing, så da får en høring bevise eller motbevise det. Vi vil møte vel forberedt, sier Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet.

Foto: Fotograf Johnny Syversen

– Opprørt

Arbeids- og sosialpolitisk talsperson i SV, Kirsti Bergstø, sier at hun er opprørt over hvordan hun mener regjeringen behandler pensjonistene.

– Jeg kommer til å foreslå høring på Stortinget, men frykter at Fremskrittspartiet vil forsøke å få det stoppet. De prøver stadig å snike seg unna ansvaret for at pensjonistene taper på deres vakt, sier Bergstø.

Men Frp fyrer tilbake, og viser til at partiet har løftet pensonistene på flere viktige politikkområder, blant annet redusert avkorting til gifte og samboende pensjonister.

– SV vil ha en høring på dette, det ser jeg i så fall frem til. Seniorpolitikk har alltid vært viktig for Frp og vi har ingenting å skamme oss over på dette området. En høring vil jo bare vise at det var pensjonsreformen, som SV innførte på sin vakt, som fører til at pensjonistene taper, sier Ingebjørg Godskesen, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Frp.

Har tilstrekkelig støtte

I praksis vil de to partiene ha tilstrekkelig oppslutning i komiteen til å få gjennomslag for kravet om høring.

Av de 13 medlemmene i komiteen har Ap fire, og SV en. Det er mer enn den tredelen som kreves ifølge Stortingets forretningsorden.

Dermed går det etter alt å dømme mot en høring, selv om det finnes en mulighet for at regjeringspartiene ber om at presidentskapet avgjør saken.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier til NRK at Stortinget selv får velge hvordan trygdemeldingen skal behandles.

– Vi har lagt den frem slik at Stortinget kan behandle den sammen med statsbudsjettet, og har vært opptatt av å få frem hvordan inntektsutviklingen har vært over tid på en så korrekt måte som mulig, sier hun.

AKTUELT NÅ