NRK Meny
Normal

Pensjonistene raser mot regjeringen

Pensjonistforbundet mener regjeringen trikser med tall og er uredelige når de hevder at pensjonistene har vært inntektsvinnere det siste tiåret. Nå krever de høring i Stortinget.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie leverte for en snau uke siden en melding til Stortinget om pensjonistenes inntektsforhold. Pensjonistforbundet er sterkt kritisk til bruken av tall.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Regjeringens ferske stortingsmelding om pensjonistenes inntektsforhold er knapt verdt papiret det er skrevet på.

Det mener Pensjonistforbundet, som raser mot det de mener er sleip bruk av tall og statistikk fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Regjeringens tall viser at i perioden fra 2004 til 2014, økte inntekten for en 62-åring vesentlig mer enn for yrkesaktive. Regnestykkene får generalsekretær Harald Olimb Norman til å se rødt.

– Sammenligner epler og pærer

Årsaken er at man i 2014 kunne jobbe ved siden av pensjonen uten å få kutt i pensjonen, noe som ikke var tilfellet ti år tidligere.

– Denne måten å bruke tall på er veldig uredelig. Vi har bedt om en melding for å se på pensjonsutviklingen i fortiden og inn i fremtiden. Da må vi se på pensjon, ikke lønn og kapitalinntekter. Dette er en sammenligning av epler og pærer, sier Norman.

Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet

– Trygdemeldingen viser at regjeringen er flinke til å trikse med tall. De går ut med en sannhet som definitivt ikke er en sannhet, hevder Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet.

Foto: Fotograf Johnny Syversen

Og i årene etter 2014, har underregulering av pensjonene med lønnsvekst minus 0,75 prosentpoeng gjort regnestykket vesentlig dårligere.

Krever høring i Stortinget

– Heller ikke dette har regjeringen fått med seg i tallene. Dette er slett håndverk, sier Norman.

Nå vil pensjonistforbundet alliere seg med andre organisasjoner for å legge press på regjeringen gjennom Stortinget. Målet er å få det de mener er riktige tall på bordet.

– Vi vil nå gå til arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget, og vi krever at det blir en åpen høring om trygdemeldingen i komiteen. Når man skal ha en diskusjon om fremtiden må man ha riktige tall, sier han.

– Har ikke trikset og manipulert

Men arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie avviser at regjeringen har pyntet på tallene.

Hun sier at det har vært viktig å vise Stortinget helheten, ved å ta med alle elementene som har bidratt positivt til pensjonistenes økonomi.

Hun viser til at pensjonsreformen har gjort det mulig å jobbe og få lønn på toppen av pensjonen. I tillegg er grunnbeløpet hevet og det er innført lettelser i personbeskatningen.

– Dette er en melding som viser alle tall. Det er ingen manipulering eller triksing med tall. Den viser inntektsutviklingen og også årsaken til at den har vært så positiv. Det bør alle, også Pensjonistforbundet, være glad for, sier statsråden.

Hauglie mener Stortinget har et godt grunnlag for å behandle tematikken.

– Stortinget velger selv hvordan de vil behandle denne meldingen. Vi har lagt den frem slik at Stortinget kan behandle den sammen med statsbudsjettet, og har vært opptatt av å få frem hvordan inntektsutviklingen har vært over tid på en så korrekt måte som mulig, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger