Hopp til innhold

Mistenker skatteunndragelse: Stoppet postpakke med 11 millioner kroner

Her teller Tollvesenet pengsedler etter det største valutabeslaget noensinne på Gardermoen. Nå er en Hawala-forening som sender penger ut av landet siktet for skatteunndragelse i millionklassen.

Beslag av 11 mill kr

HAWALA: Pengene stammer trolig fra Hawalavirksomhet, som er en lovlig metode for å overføre penger mellom land hvor det ikke er fungerende bankvesen.

Foto: Tolletaten

– Jeg har aldri vært borti så store summer før. Vi har vært oppe i millioner, men ikke 11 millioner kroner, sier seksjonssjef Tor Fredriksen ved Grensekontrollavdelingen til Tolletaten på Gardermoen om det høye beløpet.

Tor Fredriksen

Over 11 millioner kroner ble stoppet av Tolletaten da de ble forsøkt deklarert ut av landet.

Foto: Ellen Omland / NRK

579 millioner kroner ble deklarert på Oslo Lufthavn Gardermoen i fjor. I snitt 88.000 kroner pr deklarasjon.

Da den somaliske foreningen gjennom et fraktselskap deklarerte over elleve millioner kroner i kontanter, stilte tolletatens betjenter spørsmål.

Pengene som tilsammen veide 22 kg, pakket i poser i en rød transportkasse, ble

Beslag

22 kg med kontanter pakket i poser ble stoppet på Oslo lufthavn Gardermoen.

Foto: Tolletaten

forsøkt sendt til England.

Pengene stammer fra Hawala-virksomhet, en lovlig tjeneste for å overføre penger mellom land som ikke har fungerende bankvesen. Det blir brukt i stor grad brukt av personer i Norge som sender penger hjem til land som for eksempel Somalia og Pakistan.

– Pengene var deklarert på riktig måte. Men både Norge og England har gode velfungerende bankvesen, og vi stilte spørsmål ved hvorfor en så stor sum sendes i kontanter og ikke via bank, sier Fredriksen.

Siktet for skatteunndragelse

– Politiet mente det var mistenkelig at 11 millioner kroner i sedler skulle sendes ut av landet, sier politiadvokat Mathias Emil Hager ved Nedre Romerike politidistrikt.

Da politiet ransaket lokalene til foreningen i Oslo sentrum fant de lister og kontantbeløp som viste at de hadde operert som hawala-virksomhet i flere år og overført flere hundre millioner kroner utenlands.

Nå er det siktet for skatteundragelse for ikke å ha betalt skatt av provisjonen de har mottatt for å overføre pengene.

– Politiet er kjent med at foreningen har mottatt en prosentandel av beløpet og disse pengene anser politiet som skattepliktige og de er ikke innberetiget, sier Hager.

Han mener det ikke er normalt å føre så mye kontanter ut av Norge, når det er mulig å bruke bank.

Bestrider skattekrav

Forsvarer for Somali Remittance Service, Frode Sulland er ikke enig i politiets begrunnelse.

– De mener at den organisasjonen de har drevet ikke har vært pliktige til å levere

Frode Sulland

Frode Sulland, foreningens forsvarer sier de ikke er skattepliktige.

Foto: Ellen Omland / NRK

selvangivelse og heller ikke skattepliktige fordi de ikke selv har drevet arbeidsvirksomhet, sier Sulland.

Han sier foreningen ikke har tjent penger på Hawala-virksomheten, og mener beløpene politiet mener er overført er for høye.

– Dette er en sak i en svært tidlig fase, sier Sulland og mener omtale kan ramme de som er involvert i saken og tredjepersoner.

AKTUELT NÅ