NRK Meny
Normal

Mira (6) kjemper om å bli Norges beste narkohund

Denne uka konkurrer 25 firbeinte og tobeinte om å bli norgesmestere i narkotikahund. Mira fra Sogn og Fjordane la ut på narkojakt i Sandvika i formiddag.

Tor Egedahl og Mira

En pust i bakken før Tor Engedahl og narkotikahunden Mira tar fatt på neste øvelse.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Bra Mira. Fortsett å jobbe. Fint, søk!

Politibetjent Tor Egedahl leder fuglehunden Mira (6) mot tre parkerte biler i Sandvika sentrum.

På fritida er de to gjerne å se i skogen på jakt eller tur, men i dag er det alvor. Det står om norgesmestertittelen for narkotikahund.

For Mira kan mer enn å jage opp ryper. De siste fire åra har hun også tjenestegjort som narkotikahund hjemme i Stryn i Sogn og Fjordane.

«Underdog»

Denne uka er matfar og hundefører Egedahl på østlandsvisitt med Mira.

Politistasjonen i Sandvika er vertskap for norgesmesterskapet som har blitt arrangert årlig siden 1984.

– Vi kom på sisteplass i fjor, så vi har ikke de helt store forhåpningene om pallplass, sier Egedahl.

Men innsatsen er det ingenting å si på. Mira snuser i setene, under panseret og i bagasjerommet på jakt etter cannabisen dommerne har gjemt.

Et snøft og halen logrer.

– Vi har et funn, sier Egedahl.

Helt sikre kan de ikke være. Dommerne gir ingen bekreftelse, men noterer seg det mulige funnet og søket fortsetter.

– Skal være gøy

Mesterskapet foregår over to dager og hundeekvipasjene skal blant annet gjennom lydighetstest, leilighetssøk, bilsøk og objektsøk.

Egedahl legger ikke skjul på at det er gøy og utfordrende både for fører og hund å konkurrere vennskapelig med politikolleger fra resten av landet.

– Uffa meg, det tar på dette her, sier en andpusten Egedahl etter å instruert Mira til å undersøke en haug med kofferter, barnevogner og ryggsekker.

Også Mira må ta en pust i bakken mellom øvelsene, og lesker strupen med vann fra skålen før hund og fører skal i gang med leilighetssøk i en interiørbutikk.

– Det skal være gøy for hunden også. Og så er det viktig at hun får belønning når hun gjør det riktig. Men både hun og jeg blir frustrert innimellom, sier Egedahl.

Når det er alvor og konkurransenerver byttes ut med hverdag, er Mira dermed i sitt ess. Rett etter at hun startet tjenesten som eneste narkotikahund i Sogn og Fjordane, avdekket hun et parti på 120 gram hasj under en husransakelse i Sogndal, kunne Fjordingen fortelle i 2010.

Tidspress og nerver

Selv om det er alvor når hundene er på jobb, er det først og fremst sport disse to dagene, sier NM-arrangør og politiførstebetjent Bjørn Egil Drangevåg ved Bærum politistasjon til NRK.

– I dag er det nok mange hunder som ikke kjenner igjen hundeførerne sine. Det er mange som har konkurransenerver her. Det er tidspress og man har ikke mulighet til å legge forholdene til rette for hundene, sier Drangevåg.

Han sier kommunikasjonen mellom hundefører og hund er det som kjennetegner en god hundeekvipasje.

Hvem som blir årets vinner blir først kjent på festbanketten onsdag kveld. Kun to personer vet hvor mye og hvor narkotikaen er utplassert. Så selv om hundene markerer, er det ikke nødvendigvis gitt at de har gjort et reellt funn.

Det ble null poeng på Tor Engedahl og Mira på leilighetssøket, så han har ikke helt troen på at det skal gå veien denne gangen heller.

– Her må man skåre poeng over alt for å hevde deg, sier Engedahl.

Drangevåg sier det hender at de som tror det gikk dårligst er de som ender på pallen.

– Noen har allerede påberopt seg å være nederst på resultatlista, men jeg vet ikke om de har så veldig rett i det, sier Drangevåg hemmelighetsfullt..

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger