Mener bankene selger for dyre fond til kundene

Altfor få norske banker selger rimelige indeksfond til sine kunder, mener Forbrukerrådet. Mens DNB har økt salget av indeksfond, ligger mange andre banker etter.

Fagsjef Jorge Jensen i Forbrukerrådet

– Bankene tjener mer penger på å selge aktivt forvaltede fond. Derfor markedsfører de indeksfond i mindre grad, mener fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN / NRK

Mange norske banker selger ikke indeksfond i det hele tatt, eller har en veldig lav andel salg av denne typen fond, ifølge tall fra første kvartal som Forbrukerrådet har samlet inn.

– Erfaringene tilsier at indeksfond er best for forbrukerne. Derfor er vi overrasket over at banker som utgir seg for å være rådgivere ikke selger en større andel billige fond, sier fagsjef Jorge Jensen i Forbrukerrådet til NRK.

– Lavere gebyrer

Indeksfond er et såkalt passivt fond, der man kjøper et gjennomsnitt av aksjene i et marked. Fordi det ikke har aktive forvaltere som bruker tid på å finne de beste aksjene, blir gebyrene lavere.

– Et eksempel fra en av bankene viser at å investere 150.000 kroner i ti år i et aktivt fond, koster 28.500 kroner i gebyrer, mens det koster 4500 kroner å investere samme beløp i et indeksfond, sier Jensen.

Samtidig tyder mye på at avkastningen du får er omtrent den samme, ifølge Bernt Arne Ødegaard, professor i finans ved Universitetet i Stavanger.

– Forskningen viser at gjennomsnittlig avkastning for aktive fond er som markedet, så for den jevne forbruker vil det lønne seg å sette pengene i passive fond der gebyrene er lavere, sier han til NRK.

Han legger til at det finnes fond som gjør det bedre enn markedet, men at disse er vanskelig å plukke ut på forhånd.

Nordea: – Bedre avkastning

Forbrukerrådet mener den lave andelen indeksfond hos mange banker ikke er tilfeldig.

– Bankene tjener mer penger på å selge aktivt forvaltede fond enn de gjør på indeksfond. Derfor markedsfører de indeksfond i mindre grad, hevder fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Petter Hermansen, fondssjef i Nordea

Petter Hermansen i Nordea legger til at de ser økende interesse for indeksfond og at de vil tilby mer av dette på sikt.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN / NRK

Nordea har en andel på fire prosent indeksfond. Fondsjef i Nordea, Petter Hermansen avviser at de gjemmer indeksfondene. Han sier et stort flertall av kundene deres velger forvaltede fond, fordi det er lønnsomt.

– Vi er en aktiv forvalter og har tro på at dette over tid gir kunden bedre avkastning, selv etter at man trekker fra den høyere kostnaden, sier han, og viser blant annet til fjoråret da de fleste forvaltede fond slo indeksfondene.

Også Danske Bank skriver i en epost til NRK at de mener de aktive fondene de forvalter lønner seg for kundene.

DNB viktig unntak

Med en andel på 38 prosent av salget i indeksfond, skiller DNB seg fra de andre store bankene. Konserndirektør Trond Bentestuen sier det er en bevisst strategi.

Trond Bentestuen, konserndirektør Personmarked i DNB

– Bransjen her hjemme har ligget etter utviklingen når det gjelder den økende interessen for indeksfond, mener Trond Bentestuen i DNB.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN / NRK

– Vi har løftet indeksfondene fram i varehylla vår sånn at kundene ser dem. De er ikke gjemt bort, og det er klart at det er en viktig grunn til at de selger såpass bra, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger