Meling: – Håper på Krekar-avklaring før jeg blir pensjonist

Terrorplanleggingssiktede mulla Krekar varetektsfengsles i ytterligere fire uker etter at Norge i går mottok en utleveringsbegjæring fra Italia. Forsvarer Brynjar Meling håper Krekars skjebne er avklart før han selv går av med pensjon.

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad

Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, er begjært utlevert til italienske myndigheter og er siktet for terrorplanlegging. Her fra fredagens fengslingsmøte.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

PSTs politiadvokat Signe Aalling har varslet at hun vil be om fire nye uker i varetekt for mulla Krekar.

Foto: Martin Zondag / NRK

Kjennelsen fra Oslo tingrett er i tråd med det aktor, Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ba om.

– Jeg har bedt om ytterligere fire uker i varetekt. Det er for å sikre utlevering, sa Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fredag.

Krekar får også brev – og besøkskontroll i hele perioden. Han anket kjennelsen på stedet.

Italia krever Krekar utlevert

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, kom inn i det lille rettslokalet i Oslo tingrett mens han viste håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt, som han har vist flere ganger før i tidligere rettsforhandlinger.

Krekar og en medsiktet irakisk 42-åring bosatt i Drammen har sittet varetektsfengslet siden 11. november etter anmodning fra italiensk politi. Også 42-åringen ble fredag varetektsfengslet i fire nye uker.

Begge er siktet for å ha planlagt terror i Italia.

Italienske myndigheter mener Krekar leder en terrororganisasjon kalt Rawti Shax, som skal ha som mål å styrte regjeringen i Irak og opprette et kalifat styrt av sharialover.

Dette er noe Krekar selv avviser.

Meling: – Har 30 år på meg før jeg blir pensjonist

Brynjar Meling utenfor Politihuset på Grønland i Oslo

Brynjar Meling har vært advokat for mulla Krekar siden 2003. Han håper klientens sak får sitt endelikt før han selv går av med pensjon.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Utleveringsbegjæringen fra Italia kom i går. Det er likevel bare fengslingsspørsmålet som behandles i dag, mens retten skal ta stilling til utlevering på et senere tidspunkt.

Ifølge PSTs politiadvokat Aalling vil Krekar sannsynligvis bli fremstilt for varetektsfengsling flere ganger i påvente av at utleveringsbegjæringen behandles, fordi dette trolig vil «ta noe tid».

Krekars mangeårige advokat Brynjar Meling opplyste før rettsmøtet startet at det er 58. gang Krekar møter i en norsk rettssal.

Advokaten sier til NRK at han håper utleveringsspørsmålet er avklart før han begynner på pensjonisttilværelsen.

– Jeg har tenkt å pensjonere meg når jeg er 77 år, så da har jeg 30 år på meg.

Avviser anklager om terrororganisering

Krekar hadde ikke forberedt noen kommentar til mediene da han i dag ankom rettssalen, men smilte bredt og håndhilste på sin forsvarer.

– Han er imot fengsling og imot utlevering til Italia, sa Meling til NRK før fengslingsmøtet startet.

Krekar selv forklarer seg villig vekk for retten.

– Som jeg har bekreftet, Rawti er meg og jeg er Rawti. Det er ikke en organisasjon. Men jeg hadde ambisjoner om at dette kunne være en ideologi når folk møttes, og at det kunne blitt et offisielt politisk parti i Kurdistan, sier Krekar til Oslo tingrett.

Krekar sier også at dersom han kunne valgt, hadde han vært i Kurdistan, for å drive Rawt. Krekar mener dette er umulig på grunn av politiske krefter i Kurdistan.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger