Hopp til innhold

Muslimer ble hetset etter terroren

På nettsamfunnet Twitter meldes det om at muslimer i Oslo ble trakassert på åpen gate etter terrorangrepene. Flere tror det kan være en fordel at de pågrepne er etnisk norsk.

YsufKadra

Norsk-somalske Kadra Yusuf, skriver blant annet at en pakistansk gutt skal ha blitt dratt ut av en buss, for så å bli banket opp.

Foto: Twitter

På nettsamfunnet Twitter har det i kveld kommet mange meldinger om at muslimer hetses på åpen gate i Oslo.

Norsk-somalske Kadra Yusuf, skriver blant annet at en pakistansk gutt skal ha blitt dratt ut av en buss, for så å bli banket opp.

De fleste av de andre meldingene som legges ut nettsamfunnet fordømmer angrepene, men noen går langt i å antyde en skepsis mot det muslimske miljøet i Norge.

– Jeg sier det som det er, dersom det er islamister som står bak det som har skjedd i Oslo, er det på tide å innta en ny holdning ovenfor muslimer, skriver en mann.

Dette til tross for at politiet ikke på noen måte har koblet ugjerningene med islamistisk terrorvirksomhet, og den den eneste pågrepne så langt er etnisk norsk .

– Er på mange måter lettet for Norges fredelige muslimer over at det er en nordmann som står bak det hele, skriver en annen mann.

En muslimsk mann NRK.no møter i Brugata i Oslo, sier at han allerede har begynt å grue seg til reaksjonene mot det muslimske miljøet.

– Alle sier at det var muslimer som stod bak, selv om det var en etnisk norsk mann som ble pågrepet. De fleste tror likevel det er islamister som står bak, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Munadel Jaharin, Rabah Abdelohani og Jaddallah Alrabiie

Munadel Jaharin, Rabah Abdelohani og Jaddallah Alrabiie er ikke redde for reaksjonene mot det muslimske miljøet.

Foto: MARTIN H. W. ZONDAG

Frykter ikke hets

Munadel Jaharin, opprinnelig fra Palestina, sier at han ikke frykter hets mot muslimer i tiden fremover.

– Hvorfor skal jeg være redd, hvis jeg ikke har gjort noe galt? Det eneste jeg lurer på nå, er hva i alle dager som har skjedd, sier Jaharin, som har bodd i Norge i to år.

– Jeg er ikke redd for å bli plaget, for alle er like, sier Jaharin, som ikke vil si at det han synes det er bedre for reaksjonene mot det muslimske miljøet at den pågrepne mannen er etnisk norsk.

– Det er ikke bedre at det er en hvit mann, for det er uansett uskyldige mennesker som har blitt drept, sier Jaharin, som får støtte av Rabah Abdelohani fra Algerie, og Jaddalah Alrabiie fra Jordan.

– Ja, jeg er bekymret

En ung mann med afghansk opprinnelse NRK møter ved Akerselva i Oslo, sier at han er bekymret for reaksjoner som kan komme mot det muslimske miljøet etter terrorangrepene.

– Oslo kan være et usikkert sted for muslimer. Jeg har ikke bodd her så lenge, og er spent på hvordan byen vil reagere på dette. Jeg følte en viss uro da jeg og en afrikansk venn gikk rundt i sentrum i timene etter angrepet.

– Tror du det kan være en fordel for det den pågrepne mannen er etnisk norsk?

– Er han det? Det visste jeg ikke. Det kan være en god ting, men dette er uansett ufattelig trist, sier mannen, som ønsker å være anonym.

– Hvis jeg hadde sagt det jeg sier nå åpent, kunne jeg fått problemer en dag, sier mannen.

– Trodde aldri det kunne skjedd i Oslo

Valid fra Irak og Abbaas fra Somalia tror det kan være en god ting for muslimer i Norge at den pågrepne er norsk.

– Det kan være bra, for ellers kunne det fort oppstått en sterk konflikt mellom det muslimske miljøet og andre miljøer i Oslo. Jeg trodde det kom til å bli et problem, men det kan hjelpe at han er hvit, sier Abbaas.

Valid sier at verken han, eller andre muslimske venner av han har opplevd noen negative reaksjoner.

– Vi tenkte å dra til sykehuset for å gi blod, men fant ut at vi hadde feil blodtype. Hvis vi hadde hatt riktig blodtype, hadde vi gitt med en gang, sier Valid.

To andre muslimske menn NRK.no møter i Brugata sier at de ikke har opplevd noen negative reaksjoner etter terrorangrepet.

– Vi har ikke opplevd noe trøbbel. Jeg tror ikke det kommer til å bli sånn i ukene fremover, men hvem vet, sier den ene av de to, som driver et utested i området.

– Jeg kjente flere av AUF-erne som var på Utøya, de pleide å komme innom her ganske ofte, sier mannen som, stengte utestedet etter at han fikk høre om terrorangrepene.

– Av respekt for det som har skjedd, sier han.

– Kommer til å se mer islam-hets

Ahmed Al-Ouda er leder for organisasjonen "Islam Nyheter".

Lørdag formiddag melder han om at muslimer har blitt «trakassert, beskyldt for terrorisme og ikke minst utsatt for vold» etter terroranslagene mot Oslo og Utøya.

– Allerede 10 minutter etter eksplosjonen strømmet folk til islamske nettsider og stappet dem med hatmeldinger, skriver Al-Ouda i en e-post til NRK.no.

Islam Nyheter valgte å opprette en Facebook-gruppe, «Islam tar avstand fra terrorhandlingen 22/07/11!».

– Der ble vi også beskyldt for terrorisme, og mange har fått drapstrusler bare på grunn av at de er muslimer. Jeg vil nok tro at vi kommer til å se mer islam-hets i de dagene som kommer, skriver Al-Ouda.

– Vi kondolerer sterkt til de rammede og ønsker god bedring til de skadde, våre hjerter er med Norge.

AKTUELT NÅ