Hopp til innhold

Norsk gjerningsmann i politiuniform kan ha stått bak begge angrepene

På bakgrunn av observasjoner tror politiet at den pågrepne gjerningsmannen på Utøya kan knyttes til både angrepet på Regjeringsbygget og skytedramaet på Utøya.

Terror

I dag har to alvorlige terrorangrep rammet Norge.

Foto: Scanpix

Jens Stoltenberg

- Det er illevarslende og alvorlig når vi både har en bombeeksplosjon på Regjeringskvartalet og skyting på en politisk ungdomsleir, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

– Det er grunn til å se en sammenheng mellom de to hendelsene i dag, sier Anders Frydenberg, politiadvokat ved Oslo politidistrikt til NRK.no.

Terror i Norge, fredag 22. juli 2011:

  • 22.40: Politiet har funnet en bil som inneholder eksplosiver på Utøya. Bilen tilhører trolig den antatte gjerningsmannen.
  • 21-tiden fredag kveld sitter den antatte gjerningsmannen på Utøya i avhør.
  • Kl. 19.30 bekrefter politiet at de mistenker eksplosiver på Utøya.
  • Litt over en time etter bombeeksplosjonen i Oslo blir det meldt om skyting på AUFs sommerleir på Utøya. Ti personer er bekreftet drepte.
  • Kl. 15.26: Bombeeksplosjon i Regjeringsbygget i Oslo. Syv er bekreftet omkommet.

Til sammen er 17 nordmenn bekreftet drept i de to terrorangrepene fredag.

Falsk politimann koblet til begge angrepene

– Vi kan bekrefte at en person er pågrepet, og vi mener at han har hatt befatning med begge hendelser, sier rikspolitimester Sveinung Sponheim. Den siktede sitter nå i avhør hos politet.

  • Politiet fikk tips om en mann i politiuniform i en brun varebil utenfor Regjeringsbygget.
  • En mann utkledd som politimann skjøt vilt rundt seg på Utøya en liten time senere, og drepte ti mennesker.

Etter skyteepisoden på Utøya har beredskapstroppen og Forsvarets bombeeksperter i kveld søkt etter eksplosiver på Utøya. Eksplosiver er funnet i den antatte gjerningsmannens bil.

Mannen som er pågrepet hadde på en blå genser med politimerke på. Regjeringen bekrefter fredag kveld at den antatte gjerningsmannen er norsk.

– Han har aldri vært ansatt hos politiet, sier Sponheim.

Politiet vil komme tilbake til om den pågrepne kan ha handlet alene, eller sammen med andre.

– Motivet er høyst uklart. Vi kan bare bekreftet én pågrepet. Vi kan verken bekrefte eller avkrefte om det er flere involverte, sier Frydenberg.

Mange eksperter har i dag spekulert i at radikale islamistiske miljøer eller terrororganisasjoner står bak bomben i Oslo sentrum og skytingen på Utøya. Ingen grupper eller personer har tatt på seg skylda.

Oslo-eksplosjon

I dag har to alvorlige hendelser rystet Norge. Her er en kvinne skadd etter bombeeksplosjonen i Regjerinsbygget i Oslo.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

– Noe veldig galt er i ferd med å skje

– Dette er rystende. Dette er skremmende. Det er slik vi ikke vil ha det i landet vårt. Men det er like viktig at vi ikke lar oss skremme, for hensikten med denne typen vold er å skape frykt, og frykt skal ikke ta overhånd, sier Stoltenberg til NRK.

– Er dette et angrep på Arbeiderpartiet?

– Jeg vil være veldig varsom med å spekulere i motiver før vi vet noe sikkert. Men det er illevarslende og alvorlig når vi både har en bombeeksplosjon i Regjeringskvartalet, og har skyting på en politisk ungdomsleir. Da er det noe veldig, veldig galt som er i ferd med å skje, sier Stoltenberg.

Bombe i oslo

En bombe gikk av i Regjeringsbygget i Oslo fredag. Syv mennesker er bekreftet omkomne, og flere er skadd.

Foto: NRK

– Naivt å tro at det ikke kan oppstå flere hendelser

Det var en tydelig rystet politidirektør som informerte pressen på Youngstorget ved ni-tiden fredag kveld.

Øystein Mæland sier det ville være naivt å si at det ikke kan oppstå flere hendelser.

Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland var preget på pressekonferansen fredag kveld.

Foto: Martin H.W. Zondag

– Vi er i en uavklart situasjon akkurat nå. Vi har ikke konkrete indikasjoner på flere hendelser, men det ville være naivt å si at det ikke kan skje. Denne typen hendelser gir bakgrunn for å vurdere sikkerheten i byen. Politiet har bedt om at folk holder seg utenfor Oslo, sier Mæland.

– Store ressurser må ha stått bak

Jan Egeland er rystet over hendelsene i dag, og sier at bombeeksplosjonen i Regjeringsbygget må ha krevd mye organisering.

– Dette er ikke en liten aksjon som vi har sett mange av. Dette er en enorm bombe som må ha krevd mye organisering, sier Jan Egeland (Ap) til NRK.

Jan Egeland

Jan Egeland sier at bombeeksplosjonen i Regjeringsbygget i dag må ha krevd mye organisering, og at store ressurser står bak.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Han sier at det nye med internasjonal terror etter 11. september 2001 er at vi har globale terrororganisasjoner som kan slå til hvor som helst og når som helst i hele verden.

– Det er uhyggelige dimensjoner rundt denne terroraksjonen i Oslo, sier Egeland.

Ber folk holde seg hjemme

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og mine tanker går nå til alle som er rammet. Jeg er i løpende kontakt med de mest berørte statsråder og fagmyndigheter, sier statsministeren.

På grunn av den uavklarte situasjonen ber myndighetene om at man holder seg hjemme og bruker mobiltgelefon så lite som mulig.

All ekspertise og ressurser er satt inn for å få kontroll og oversikt over situasjonen. Planverket som politi og redningsetater har øvd på er satt i verk.

Svensk politi

Fra grenseovergangen på Ørje Tollsted. Svensk politi har tatt oppstilling 150 meter inn i Sverige. Norsk politi skal nå også være på plass, som sjekker all trafikk ut av Norge.

Foto: Vidar Tangerud

AKTUELT NÅ