Hopp til innhold

Stor meteor over nattehimmelen i Sør-Norge

Natt til søndag ble en stor meteor observert på nattehimmelen over hele Sør-Norge. Restene falt etter all sannsynlighet ned i Lier-området.

NRK har fått tilsendt en rekke bilder og videoer fra folk som har observert meteoren. Dette klippet er fra Arendal.

– Vi vet at det er snakk om en meteoritt på noen titalls kilo. Og vi vet at den har landet et sted i Finnemarka i nærheten av Lier.

Det sier Vegard Lundby fra Norsk meteornettverk til NRK søndag. Nå jobber de på spreng for å finne ut helt presist hvor steinene har landet.

Meteoritten landet etter alt å dømme i Lier-området.

Mange fikk det med seg

NRK og politiet ble i natt kontaktet av mange som både så og hørte meteoren.

Kraftige lysglimt ble etterfulgt av det som flere beskriver som enorme smell.

Norsk meteornettverk har bilder som viser at den var synlig fra Kristiansand til Trondheim. I tillegg til hele Sør-Norge var den også synlig i Sverige.

– Den var nok synlig i et område på rundt 600 kilometer, sier Lundby.

Morten Bilet i Norsk meteornettverk så selv fenomenet på natteshimmelen hjemme i Ås. Han er overbevist om at det dreier seg om en stor meteor.

Morten Bilet i Norsk Meteorittnettverk avbildet sammen med de norske meteorittene.

Morten Bilet fikk selv se fenomenet i natt. Norsk meteornettverk er nå i full sving for å finne ut nøyaktig hvor steinene har landet.

Foto: Norsk meteorittnettverk

– Jeg så to kraftige lysglimt og hørte buldring noen sekunder etterpå. Det er helt typisk for meteorer. Jeg har sett meteorer mange ganger, men jeg har aldri hørt buldringen etter en meteor på denne måten noen gang, sa han til NRK i natt.

Hendelsen inntraff noen minutter etter klokka 1 natt til søndag.

Det som etter alt å dømme er en meteor ble natt til søndag observert på nattehimmelen over Sør-Norge. Den falt etter all sannsynlighet ned i Lier-området.

Det var mange som fikk med seg og filmet nattens spektakulære skue.

– Det ekstremt kraftige lyset som ble sett over Østlandet nettopp, etterfulgt av buldring og et røykspor, var sannsynligvis en diger meteor, skrev astrofysikeren Eirik Newth på Twitter kort tid etterpå.

Håp om store steiner

– Det er unikt å kunne få oppleve meteorer som dette. Når det er buldring og to kraftige lysglimt er det snakk om store steiner som lander på bakken et eller annet sted, mener Bilet.

– Det at veldig mange mennesker har fortalt om et drønn tyder på at dette er en sjelden og stor størrelse, forklarer Lundby.

Lundby forteller at meteorens retning tyder på at den entret atmosfæren Sør-Vest i landet. Nå samler de flere opplysninger for å beregne akkurat hvor den har fløyet og landet.

Når meteoren går i opplysning faller den ned som et skur av småstein. Akkurat hvor store steinene som har truffet jorden er, vet man enda ikke.

Det store håpet er å finne steiner på et par kilo.

– Det kan vi bruke som unike vareprøver til forskning. Meteorer har typisk vært bevart i milliarder av år, forklarer Lundby.

Han sier nattens hendelse er bra for både forskningens og gledens skyld.

– Om dette er er en gledens dag? Å gjett om, sier Lundby.

Her blir meteorens ferd over nattehimmelen fanget på film i Larvik.

Mange meldinger til politiet

En rekke politidistrikter i Sør-Norge har meldt om mange henvendesler fra folk som melder om høye smell, lys og mulige nødbluss.

– Vi har fått mange meldinger om dette. Dette har også blitt observert av mannskaper ute i felt, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NRK.

«Flere observasjoner melder intens rødfarge som blir lysere og skifter til hvit før det oppløses», opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge, som også har fått inn flere meldinger om hendelsen.

En meteor er en glødende lysstripe av luft og gass på himmelen. Fenomenet opptrer når et legeme fra verdensrommet, en meteoroide, kommer inn i jordens atmosfære.

Dersom den ikke brenner helt opp, men treffer bakken, kalles den en meteoritt.

Det lysende objektet sett fra Enebakk

Det tar som regel mange år mellom hver gang meteorer av denne størrelsen forekommer.

Foto: Tipser

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger