Hopp til innhold

Melding om kraftige smell på kranskip ved Stavanger – alle gjort rede for

Det skal være 275 personer om bord på skipet, alle er gjort rede for og er uskadd.

Det skal være 275 personer om bord på skipet, og politiet sier at alle er gjort rede for. Ingen er skadd eller savnet.

Ifølge vakthavende redningsleder Owe Frøland i HRS er mannskapet på skipet ikke evakuert etter ønske fra kapteinen.

– Situasjonen nå er at det meste er avklart og under kontroll. Videre blir det ikke foretatt noe mer fra redningstjenesten. Nå er det andre myndigheter som gjør sitt arbeid og sine vurderinger videre, sier Frøland til NRK.

Sør-Vest politidistrikt og andre nødetater rykket ut etter at et kranskip som har fått slagside i Åmøyfjorden ved Stavanger torsdag morgen.

Øyevitner NRK har snakket med sier de hørte høye smell i 10-tiden.

Vaier på Siepem 7000

En røket vaier på kranskipet Siepem 7000

Foto: Torkel Schibevaag / NRK

Ingenting tyder på alvorlig forurensing

Ifølge Frøland er det, med unntak av en lekter som ligger opp ned ved siden av skipet, ingen store skader på skipet.

Det undersøkes nå om det er oppstått forurensing i sjøen som følge av ulykken. Men Jan Pedersen i Kystverket sier det per nå ikke er noe som tyder på alvorlig forurensing.

– Siste informasjon vi har om akuttforurensning kommer fra brannvesenet. Det rapporteres om litt fargeskinn i havoverflata rett ved der den kranbåten ligger, men at det var ubetydelige mengder og så lite forurensing på sjøen at vi ikke kan samle det opp, sier Pedersen til NRK.

Pedersen forventer ikke at forurensingssituasjonen vil endre seg, men sier brannvesenet er i beredskap dersom større utslipp finner sted.

Data fra Marinetraffic viser at det er kranskipet Saipem 7000 som har slagside i Åmøyfjorden. Skipet er det tredje største halvt nedsenkbare kranfartøy.

– Vi hørte vanvittige eksplosjoner der ute, sier Ommund Vareberg til NRK. Det var i 10-tiden i dag han hørte smellet.

Kranskip på nært hold

Kranskipet Saipem 7000.

Foto: Torkel Schibevaag / NRK

– Som lynet slo ned

Vareberg bor ikke langt fra kranskipet, og sier han var 1000 meter unna da smellene begynte. Han sier det var flere smell, og ett som var ekstra heftig.

– Det var nesten som om lynet ble slått ned ved siden av deg, sier han.

En lekter i tilknytning til båten er i ferd med å synke, og politiet sier det er en stålwire som skal ha slitt seg under en løfteoperasjon. Dette skal ha ført til store materielle skader.

Vareberg sier han ser flere helikopter og slepebåter på plass. Lekteren som er tilknyttet skipet, sier Vareberg har gått ned.

Dykkere fra brannvesenet var også til stede for å lete etter personer som kan ha havnet i vannet. Nå er, ifølge HRS, mye redningspersonell trukket tilbake.

– Jeg ser tuppen på hjørnet på den lekteren er over vannet, resten ligger nede, sier Vareberg.

Hørte et voldsomt drønn

Bildet av skipet innsendt av Birgitte Hope. Hun sier skipet nå virker som om det er rettet opp.

Foto: Birgitte Hope

– Mer enn torden

Også Birgitte Hope bor i nærheten av skipet. Hun sier hun satt og drakk kaffe på kjøkkenet da hun hørte et kraftig drønn.

– Det er vanskelig å beskrive helt hva det var, for det hørtes ikke ut som et helikopter eller torden, det var mer enn det. Så løp jeg ut i stua for å se ut, og da så jeg jo den her plattformen som lå litt på skakke, sier Hope til NRK.

Hun sier det ser ut som om skipet nå er rettet opp, og kaller situasjonen dramatisk.

– Et kranfartøy skal ligge med slagside i Byfjorden. Det ble i forkant hørt et kraftig smell. Det skal være store skader på dekk. Situasjonen er foreløpig stabil, står det i Twitter-meldingen fra politiet rundt 10.45.

Kommer ikke til å etterforske

Innsatsleder i Sør-Vest politidistrikt, Kjetil Østrått, sier at det nå pågår oppryddingsarbeid.

– Det er en del vrakgods. Det er også noe dieselsøl, men det må bare få flyte og renne ut av seg selv. Det er ikke snakk om store mengder, sier han.

Kjetil Østrått, innsatsleder for Sør-Vest politidistrikt, forklarer situasjonen da et kranskip fikk slagside utfor Stavanger.

Kjetil Østrått er innsatsleder for Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Odin Omland / NRK

Kranskipet, som er et av verdens største, er registrert på Bahamas. Lekteren er registrert på Nederland. Derfor kommer ikke politiet her til å gjøre noen etterforskning per nå.

– Vi har ingen jurisdiksjon til å gjøre noe opp mot etterforsking. Vi har vært i kontakt med kapteinen som selv ønsker å ta hånd om etterforskingen.

Østrått vet heller ikke årsaken til akkurat hvorfor stålwiren røk.

– Det er vanskelig å svare på. Vi har ikke vært om bord og gjort undersøkelser, og mest sannsynlig kommer vi ikke til å gjøre det heller.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger