Vil samle opposisjonen i nytt klimaforlik

At KrF er ute av regjeringssamtalene gir Miljøpartiet De Grønne håp i klimapolitikken. Nå ønsker de å samle opposisjonen i et nytt og mer radikalt klimaforlik.

Stortingsvalget 2017

Miljøpartiet de Grønne trenger å få med Arbeiderpartiet og Senterpartiet på laget, og Bastholm sier hun er spent på om de vil få til et samarbeid.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Torsdag ble det kjent at KrF trekker seg ut av regjeringssamtalene. Nå ønsker Miljøpartiet de Grønne å invitere med KrF og samle flertallet på Stortinget om et nytt klimaforlik.

MDG klimademostrasjon

KLIMADEMONSTRASJON: Flere ungdomspartier demonstrerte utenfor Stortinget for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja på torsdag.

Foto: Espen Breivik / NRK

– Nå vet vi endelig at det blir en mindretallsregjering. Det betyr at Stortinget har et større ansvar for å ta aktivt initiativ i klimapolitikken, sier talsperson og stortingsrepresentant fra MDG, Une Bastholm.

– Vi trenger å jobbe frem et nytt klimaforlik. I Paris undertegnet vi en avtale som øker ambisjonensnivået for hele verden, da må også Norge øke ambisjonene for hvor mye vi skal kutte, sier Une Bastholm.

KrF tar imot invitasjonen

Leder i Kristlig Folkeparti, Knut Arild Hareide, sier KrF er villig til å vurdere et nytt klimaforlik.

Stortingsvalget 2017.

SAMARBEID: Hareide mener det er viktig å ha regjeringspartiene og regjeringen med på et samarbeid.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Naturlig nok så har ikke vår stortingsgruppe tatt stilling til dette, men jeg mener et bredt klimaforlik er viktig for at klimapolitikken skal ha bred støtte. Vi vet at klimautfordringene blir større for hver dag som går, da blir vi nødt å finne de beste virkemidlene.

Hareide mener det er viktig å ha regjeringspartiene og regjeringen med på et samarbeid.

– Vi har funnet gode løsninger på borgerlig side, for eksempel å binde oss opp mot EU sine mål og sikre en klimalov.

På spørsmål om KrF i større grad vil samarbeide med opposisjon nå som de er ute av regjeringssamtalene, svarer Hareide at de ønsker å være konstruktive i samarbeid med regjeringen.

– Om opposisjonen samler seg rundt klima, er det realistisk å få med Arbeiderpartiet på å kutte i oljesektoren?

– Arbeiderpartiets klimapolitikk har ikke vært offensiv nok, samtidig har vi hatt et klimaforlik der både Høyre og Arbeiderpartiet har vært med. Det gir en bredde og tyngde bak det som jeg mener er positiv.

Må få med Ap og Sp

Terje Lien Aasland

Miljøpolitisk talsmann i Ap, Terje Lien Aasland, vil ikke nødvendigvis gå med på et nytt og mer radikalt forlik.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

For å få flertall i opposisjonen for en mer offansiv klimapolitikk må Miljøpartiet få med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Men miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Lien Aasland, vil ikke svare på om det er aktuelt for partiet å støtte et klimaforklim som går enda lengre.

– Klima er en svært viktig sak for oss, vi går inn for politikk som sikrer at vi får redusert klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030, sier han.

Ungdomspartia demonstrerte for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Une Bastholm, leder i MDG var innom da ungdomspartiene RU, SU, AUF, KrFU, Grønn Ungdom og Unge Venstre demonstrerte for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger