Hopp til innhold

Mann stjal bil med to valper – satte fra seg valpene ute i kulda og dro hjem

En mann i 40-årene er pågrepet og anmeldt for en rekke lovbrudd etter ha stjålet en bil med to valper. Hundene ble dumpa ute i kulden.

Valpene er i god behold hjemme hos eieren.

Valpene Troya og Balto er endelig hjemme igjen hos eieren etter en dramatisk natt.

Foto: Rune Holtberget / Privat

Valpene ble gjenforent med sin eier i natt etter å ha vært borte i noen timer.

Det var den fineste julepresangen vi kunne få. Det er helt utrolig hvor mye folk på Maura har stilt opp i natt. Mange har lett etter bilen og valpene, sier hundeeier Rune Holtberget til NRK.

Men i timene før gjenforeningen var det dramatisk.

Rundt klokka 23.15 på julaften fikk operasjonssentralen i Øst politidistrikt melding om at en bil var stjålet fra en adresse på Maura i Nannestad kommune.

Terje Marstad

Terje Marstad, operasjonsleder i Øst politidistrikt.

Foto: Caroline Bergli Tolfsen / NRK

– Bak i bilen satt det to jämthund-valper. Bilen stod med motoren på siden valpene var i bilen, forteller operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NRK.

Politiet begynte å lete etter bilen i området rundt Maura.

Fant valpene i Oslo

Noen timer senere ble politiet i Øst oppringt av politiet i Oslo. De hadde fått melding om at to valper var funnet i veibanen i Persveien i Oslo, like ved E6, 53 kilometer unna Maura.

– Vi ble oppringt av en person som hadde tatt hånd om to hunder. Vi koblet det til at det kunne være de to som var savnet på Romerike og satt fornærmede i kontakt med vedkommende som fant hundene, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt.

Det viste seg å være valpene som ble stjålet fra Maura tidligere på kvelden.

Kort tid etter ble den stjålne bilen observert på Maura.

– Omtrent samtidig fikk vi melding om at den stjålne bilen var i bevegelse på Maura. Det var et dyktig vitne som fulgte etter bilen og fortalte oss hvor den kjørte til enhver tid, sier Marstad i Øst politidistrikt.

Det er 53 kilometer fra Maura til Persveien i Oslo der de to valpene ble funnet.

– Bare flaks at valpene ble funnet

Bilen parkerte utenfor en leilighet på Maura. Politiet reiste til stedet, tok seg inn i leiligheten og pågrep en beruset mann i 40-årene.

– Han ble pågrepet på bopel, sier Marstad.

– Mannen har altså kjørt til Oslo, satte fra seg hundene, og så dro tilbake til Maura?

– Det er korrekt. Det er uomtvistelig at hundene ikke har greid å komme seg til Oslo på egen hånd. Han har hensatt valpene ute i kulden hjelpeløs tilstand. Det er altfor kaldt for valper å være ute nå. Det er bare flaks at valpene ble funnet og at politiet ble kontaktet, sier operasjonslederen.

Det var rundt sju minusgrader i området natt til lørdag, ifølge Yr.no

Marstad forteller at hundeeieren nå har fått tilbake både hunder og bil. De to hundene har det etter forholdene bra.

Mann anmeldt

Mannen i 40-årene som er pågrepet er nå anmeldt for en rekke forhold.

– Han blir anmeldt for brudd på dyrevelferdsloven, biltyveri, kjøring i påvirket tilstand og kjøring uten gyldig førerkort, sier Marstad.

Han forteller videre at mannen er tatt med til legevakt for å ta nødvendige prøver i forbindelse med promillekjøring. Mannen vil bli avhørt lørdag.

AKTUELT NÅ