Hopp til innhold

Mange overgrep i norsk psykiatri

Brudd på menneskerettighetene florerer i norsk psykiatri, mener advokat og ekspert på menneskerettigheter, Gro Hillestad Thune.

Ensomhet
Foto: ScanStockPhoto

- Mennesker med psykiske lidelser har dårligere rettsvern enn lovbrytere, sier advokaten. Hun har skrevet boken "Overgrep - søkelys på psykiatrien".

I radioprogrammet "Søndagsavisa" på NRK P2 sa helsepolitisk talsmann for SV, Olav Gunnar Ballo, at mange av overgrepene kan sidestilles med voldtekt.

Boka "Overgrep" av Gro Hillestad Thune

- Helseministeren og helsepolitikerne på Stortinget må forstå hvor alvorlig dette er og ta ansvar, sier Gro Hillestad Thune.

Rundt 10 000 mennesker blir tvangsinnlagt her i landet hvert år. Her er en av historiene, fra 2003.

"Anne var bare sliten"

Hun var trett, deprimert og bekymret seg for helsen til sitt nyfødte barn. Annes fastlege dro på ferie, og den nybakte moren ble henvist til det lokale akutt-teamet. Der fikk hun snakke med forskjellige sykepleiere, aldri noen lege.

Anne sa at hun ikke synes det hjalp og fikk tilbud om en lavterskelplass på Folloklinikken der hun kunne hvile sammen med spebarnet sitt.

Men forutsetningen var at hun tok medisinen Zyprexa. Dette ble anbefalt uten at hun var undersøkt av noen lege. Anne nektet. Da kom representanter fra Folloklinikken hjem til henne og denne gangen stilte de ultimatum: Kom til klinikken, ellers kommer politiet og henter deg.

Hun turte ikke annet enn å dra til klinikken.Der møtte hun en lege hun aldri hadde sett før. Etter en samtale på tre minutter ble hun tvangsinnlagt på Blakstad psykiatriske sykehus. Ett døgn senere ble hun skrevet ut.

Hun gikk til sak mot Folloklinikken fordi hun slet med angst etter hendelsen.

Oslo Tingrett konkluderte med at Anne var blitt utsatt for ulovlig frihetsberøvelse og maktovergrep i strid med Den europeiske Menneskerettskonvensjonen.

Ett av mange brudd

Gro Hillestad Thune var tidligere dommer ved Menneskerettighets-domstolen i Strassbourg. I boka har hun tatt for seg historiene til 70 mennesker.

Psykiatridebatt i Søndagsavisa

- Det handler om overgrep i lukkede systemer. I "det godes tjeneste", sier Hillestad Thune. Hun tror at mange av dem som jobber innenfor systemet får en slags normalitetsfølelse i forhold til de tvangsmidlene de bruker.

Det handler om at mennesker som trenger trøst og omsorg blir møtt med håndjern, reimer og politi. De havner før det vet ordet av det i en slags fengselslignende situasjon, sier Gro Hillestad Thune.

Olav Gunnar Ballo
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Olav Gunnar Ballo, som er helsepolitisk talsmann for SV og lege, reagerer veldig sterkt på den virkeligheten Gro Hillestad Thune beskriver i boken sin.

Overgrepene i psykiatrien kan oppleves like sterkt som en voldtekt. Det blir også et dobbelt overgrep fordi systemet støtter overgriperen.

Olav Gunnar Ballo

AKTUELT NÅ