Hopp til innhold

Mæland trekker seg fra stillingen

Politidirektør Øystein Mæland stoler ikke på at Grete Faremo har tillit til ham, og trekker seg derfor med øyeblikkelig virkning.

Øystein Mæland i møterom hos Politidirektoratet

Politidirektør Øystein Mæland ble ansatt like før terrorangrepet 22. juli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Dette bekreftet justisminister Grete Faremo under Debatten på NRK1 i kveld.

– Jeg kan nå opplyse at Øystein Mæland fratrer fra sin stilling. Den opplysningen har jeg nettop fått. Den spesielle situasjonen som oppsto gjorde at jeg etter en toalvurdering så at jeg ikke var habil i denne saken. Etter det har jeg ikke snakket med Mæland, sa Faremo under partilederdebatten i Arendal.

Ønsket å fortsette

Politidirektør Øystein Mæland sier at årsaken til avgangen er at Faremo og andre politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor besluttet å trekke meg fra min stilling, skriver Mæland.

I brevet uttrykker Mæland at han gjerne skulle fortsatt i stillingen, og trekker fram at han opplever god tillit fra landets politisjefer.

– Jeg har vært klar for å påta meg ansvaret med å lede arbeidet med å forbedre norsk politi, og opplevde også en sterk støtte fra landets politisjefer i dag.

Øystein Mæland sier gjennom sin kommunikasjonsrådgiver at han ikke vil svare på spørsmål til pressen i kveld.

Like før ble det kjent at justisministeren erklærte seg inhabil i forhold knyttet til politidirektøren, fordi de tidligere har jobbet tett sammen.

Hardt vær

Politidirektøren har vært i hardt vær etter at den knusende 22. julirapporten kom på mandag. Ikke bare avslørte rapporten store mangler i politiets innsats 22. juli, men også store feil i politiets egen evalueringsrapport som kom i mars.

Mæland uttalte først på Dagsrevyen at forskjellene mellom rapportene skyldtes at politiet ikke hadde tilgang til GPS-data som kunne bevise politiets lokasjon 22. juli. Dette viste seg å ikke stemme, og han måtte beklage uttalelsene det dagen etter.

– Jeg tror Mæland har opptrådt klokt. Han var ansatt i 14 dager før 22. juli. Den jobben han skulle gå i gang med nå var en helt annen en når han startet i stillingen, sier partileder i KrF, Knut Arild Hareide.

Eneste søker

Siv Jensen mener Gjørv-rapporten tilsier at en avgang er naturlig.

– Mæland får svare for sin egen avgang. Men jeg tror det er avgjørende for regjeringens tillit at noen tar ansvar og går av. 22. julikommisjonens rapport er knusende i forhold til ledelse, sier Jensen.

Øystein Mæland ble utnevnt som politidirektør i mai i fjor, og ansatt i en stilling som egentlig ikke hadde noen søkere.

Mæland ble håndplukket av regjeringen til jobben og kom som leder fra Ullevål sykehus, ikke politileder.

AKTUELT NÅ