Hopp til innhold

Taxfree-tobakk og lakrispiper ut av syne

1. januar kommer forbudet mot synlig tobakk i butikkene. Taxfree-butikkene slipper heller ikke unna, og lakrispipene forsvinner trolig for godt.

Sigaretter

BORTE VEKK: Dette skal gjemmes fra butikkhyllene i tax-free butikkene.

Foto: Helge Hansen / Scanpix

Årsaken er det nye forbudet mot synlig oppstilling av tobakk som trer i kraft ved årsskiftet.

Det betyr at alle butikker, kiosker og bensinstasjoner skal skjule tobakken, også taxfree-butikkene på flyplassene. De praktiske konsekvensene for bransjen er at utsalgsstedene må oppbevare tobakksvarer og røykeutstyr slik at de ikke er synlige for kunden.

Poenget med det nye forbudet er blant annet å stanse reklameeffekten fra tobakken i hyllene.

Gjelder også på danskebåten

Dette betyr at både snus og røyk vil bli mindre synlig i hverdagen.

– Vi håper det fører til at færre unge begynner med tobakk, og at det blir lettere å slutte for dem som prøver, sier Kaja Kierulf, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til ANB.

Forbudet mot synlig oppstilling av tobakk gjelder også på taxfree-butikker og andre utsalgssteder for tobakk om bord i norskregistrerte skip. Dette gjelder uansett hvilket lands farvann skipet befinner seg i.

Er skipet derimot utenlandskregistrert, gjelder ikke forbudet mot synlig oppstilling av tobakk, opplyser Helsedirektoratet.

Ulovlige søtsaker

Søtsaker som lakrispiper og sjokoladesigaretter er også ulovlig fra nyttår, bekrefter Helsedirektoratet.

– En helt klar imitasjon av tobakksvarer, som for eksempel lakrispiper og sjokoladesigaretter, kan heller ikke være synlig for kunden i utsalgsstedet, sier seniorrådgiver Siri Nesheim i Helsedirektoratet til Adresseavisen.

Dermed bekrefter direktoratet at enkelte søtsaker også rammes av det nye forbudet mot synlig oppstilling av tobakksvarer.

– For å forhindre omgåelse av loven blir det også forbudt med produkter som ligner tobakksvarer, sier Nesheim.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ