– Helt absurd at jeg personlig er anklaget for korrupsjon

Den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder sier at korrupsjonssiktelsen har vært en personlig katastrofe for ham.

Vimpelcom-høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen

Se høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen om Telenor-saken.

Den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder sier at korrupsjonssiktelsen har vært en personlig katastrofe for ham.

– Arrestasjonen og siktelsen har vært en katastrofe for meg, med enorme skadevirkninger for yrkeskarrieren min. Jeg er i dag uten jobb, jeg har ingen verv i næringslivet.

Lunder fortsatte med å fortelle at Økokrim torsdag fikk et brev og vedlegg på 66 sider som beviser hans uskyld.

Avviser korrupsjon

Jo Lunder

Korrupsjonssiktede Jo Lunder møter i dag i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Lunder avviser alle anklager om at han har medvirket til korrupsjon. Vimpelcom har i løpet av det siste året innrømmet korrupsjon, men Lunder sier verken han eller Telenor, som eier store deler av selskapet, har gjort noe kriminelt.

– Jeg mener det nå er dokumentert at det ikke er noen nordmenn som har gjort noe kriminelt eller kritikkverdig i Vimpelcom-saken. Dette kommer frem i konklusjonene fra den amerikanske og den nederlandske etterforskningen, sier Lunder.

Han mener konklusjonen i rapporten fra advokatfirmaet Deloitte underbygger dette.

Villig til å avsløre varsleren

Under høringen spurte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen Jo Lunder direkte om navnet på varsleren i korrupsjonssaken.

Jo Lunder var villig til å gi navnet, men sa han ville sørge for at det ikke kunne hindre etterforskingen.

Dersom navnet skulle offentliggjøres, ønsket komiteens leder, Martin Kolberg, et eget møte med komiteen. Navnet på varsleren ble til slutt ikke offentliggjort.

Korrupsjonssiktet

Jo Lunder trakk seg som konsernsjef i Vimpelcom i mai 2015. I november samme år ble han arrestert, siktet for grov korrupsjon. Han ble etter noen dager løslatt, men er fremdeles siktet. Før han ble konsernsjef satt Lunder i Vimpelcoms styre for Telenor.

Siden forrige gang Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite hadde høring om Vimpelcom-saken, har selskapet innrømmet korrupsjon og godtatt en bot på 795 millioner dollar.

Kunne skadet etterforskningen

Lunder skulle møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen i desember 2015. Men Økokrim fryktet at høringen ville skade etterforskningen og ba om et halvt års utsettelse.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen, med leder Martin Kolberg, valgte da å utsette høringen etter en henvendelse fra Riksadvokaten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger