Hopp til innhold

LO og AUF jubler for EU-veto

Sosialistisk Venstreparti, fagforeningen LO og AUF er jublende glade for grassrotopprøret som tvinger Jens Stoltenberg til å bruke reservasjonsretten mot EU.

Statsminister Jens Stoltenberg (tv) sammen med LO leder Roar Flåthen

Statsminister Jens Stoltenberg (tv) og LO leder Roar Flåthen var ikke enige i veto mot postdirektivet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Allerede på åpningsdagen til Arbeiderpartiets landsmøte i helgen sa LOs leder Roar Flåthen at Norges største fagforening forventet at regjeringens største parti skulle bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for første gang for å avvise innføringen av EUs første postdirektiv.

Les også: Ap sier nei til postdirektivet
Les også: Ap-flertall mot postdirektivet
Les også: Ønsker veto mot EUs postdirektiv

Resten av helgen forsøkte partiledelsen med Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Rigmor Aasrud i spissen å presse flertallet til et kompromiss der man skulle avvente forhandlinger med EU før man skulle bruke reservasjonsretten.

Grasrota i partiet sa imidlertid nei, og Stoltenberg tvinges til å tale Brussel og EU midt i mot.

Det er både LO-lederen, SVs nestleder Bård Vegar Solhjell og Arbeiderpartiets egen ungdomsorganisasjon (AUF) strålende fornøyd med.

– Kunne vært brukt før

Solhjell mener imidlertid reservasjonsretten med fordel kunne vært brukt før.

– Bruken av retten har vært en vedvarende uenighet mellom dem som er for EU og dem som er mot. SV og jeg har lenge ment at når det er viktig for norske interesser så må vi bruke den vetoretten avtalen gir oss. Senest i forrige uke ville jeg bruke denne retten mot datalagringsdirektivet og jeg synes det har vært andre ganger man også kunne brukt den, sier Solhjell til NRK.

Han mener likevel Postdirektivet er en god sak å bruke reservasjonsretten på.

Det er AUF-leder Eskil Pedersen helt enig i. Han sier partiledelsen gjennom dagens vedtak fikk føle hvem som har den reelle makten i partiet.

– Til daglig styrer partiledelsen og stortingsgruppa veldig mye, men nå har salen vist at disse fire dagene så er det landsmøtet som bestemmer i partiet, sier Pedersen til NRK.

Han sier det har vært tung lobbyvirksomhet på gangen både for og mot å bruke reservasjonsretten, men at avgjørelsen til slutt ble tatt i det åpne fora landsstyremøtetsalen er.

– Skal følges opp

Etter det sviende nederlaget la ikke statsministeren skjul på at han støttet det tapende forslaget.

– Jeg støttet at vi skulle varsle at det kunne komme til at vi skulle bruke reservasjonsretten, men mange fylker har gjort andre vedtak, og det gjorde at vedtaket ble som det ble, sier Stoltenberg før han legger til.

– Jeg gruer meg ikke for å ta opp dette med EU. Vi skal bruke de muligheter vi har innenfor avtalen.

AKTUELT NÅ