NRK Meny
Normal

Litauere i norske fengsler: – Derfor kom vi til Norge

KONGSVINGER FENGSEL (NRK): Litauere utgjør den nest største gruppen utenlandske innsatte i norske fengsler. I Kongsvinger fengsel sitter to menn, som forteller at Norge er det foretrukne landet for litauere som vil tjene penger.

Litauer dømt for narkokriminalitet

TO KILO KOKAIN: «Alges» (44) ble dømt til to år og åtte år i fengsel for å ha fraktet to kilo kokain inn til landet. – Hvis jeg kunne velge, ville jeg blitt værende i Norge og jobbet lovlig. Så kunne jeg tatt alderdommen i Litauen, sier 44-åringen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– I Litauen er Norge førstevalget til dem som vil reise for å jobbe, og tjene penger. Mange i Litauen sier: «Hvorfor skal vi dra til Sverige, la oss heller dra til Norge».

Det sier 44 år gamle «Alges», som er en av mange litauiske innsatte i Kongsvinger fengsel.

NRK kunne mandag fortelle at Kripos mener kriminelle litauere er blant grupperingene som utgjør den største trusselen mot Norge.

Til tross for at landet bare har rundt tre millioner innbyggere, viser nye tall NRK har hentet inn fra Kriminalomsorgsdirektoratet at det akkurat nå sitter rundt 130 innsatte fra Litauen i norske fengsler. Kun innsatte fra Polen utgjør en større gruppe.

Omtrent halvparten av de innsatte er dømt for narkotikakriminalitet.

– Skjønte det ikke var tulipaner

«Alges» jobbet tidligere som håndverker i Norge, ifølge seg selv «50 prosent svart, 50 prosent hvitt», før han reiste tilbake til Litauen for å drive en bilforretning.

44-åringen forklarer at «akkurat fikk hjulene til å gå rundt», før han pådro seg en spillegjeld på rundt 30.000 litas, eller 70.000 norske kroner. 44-åringen hevder han da fikk beskjed fra bakmenn om at den eneste måten å betale gjelden på, var å frakte en bil – med en spesielt viktig bildel – til Norge.

– Jeg fikk beskjed om å dra via Holland. Da tenkte jeg at det ikke var tulipaner man frakter derfra. Jeg forsto at det var narkotika, men jeg håpet at det ikke var heroin, sier 44-åringen, via tolk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NRK har besøkt Kongsvinger fengesel, der to litauiske innsatte forteller hvorfor de kom til Norge.

KONGSVINGER: 44 år gamle Alges og 32 år gamle Montas er fra Litauen, og sitter fengslet i Kongsvinger.

140 siktet over to år

Litauisk politi på besøk i Norge

KONTROLL: Leder for Litauens kriminalpoliti, Rolandas Kiškis, hevder overfor NRK at man gjennom målrettet innsats har klart å begrense narkotikaproduksjonen i landet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

NRK kunne mandag fortelle at Kripos de siste to årene har ledet en omfattende operasjon mot kriminelle litauere i Norge. «Operasjon Litas» har ført til at over 140 personer, både norske og litauiske statsborgere, er siktet.

Eivind Borge, leder for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, tror grunnen til at mange kriminelle litauere opererer i Norge – kanskje ikke overraskende – er at vi er et rikt land.

– Det er selvfølgelig en faktor at Norge, til forskjell fra mange andre land, de senere år har gått veldig bra. Finanskrisen har i mindre grad rammet oss, og at dette gjør oss attraktive for utenlandske kriminelle er det ikke tvil om.

Kripos er særlig bekymret over at kriminelle litauere i Norge har skiftet fokus fra vinning – til narkotikakriminalitet. Et eksempel finner man i Vestfold, der 27 personer, både norske og litauiske statsborgere, er siktet for innførsel og salg av amfetamin.

Artikkelen fortsetter under videoen.


De siste to årene er over 140 personer, både norske og litauiske statsborgere, siktet i en av Norges største politioperasjoner, rettet mot det kriminelle litauiske miljøet i Norge.

NETTVERK: Kripos er bekymret over kriminelle litauere i Norge. I denne reportasjen kan man blant annet se hvordan politiet i Vestfold overvåket et narkonettverk som fraktet amfetamin til Norge.

To kilo kokain

I Norge skulle «Alges» levere den viktige bildelen til en albansk mann han ikke hadde møtt før. Bildelen viste seg å inneholde to kilo kokain, og 44-åringen ble dømt til to år og åtte måneder i fengsel.

Han ble samtidig utvist fra Norge på livstid.

– Hvorfor valgte du å ta sjansen?

– Det var ikke en sjanse jeg tok, det var tvang. Jeg hadde ikke fått noe betaling, de ville bare skrevet det av på gjelda mi. De sa at de skulle ta familien min om jeg ikke gjorde det, hevder «Alges».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kriminelle litauere i Kongsvinger fengsel

LOVLIG: 32 år gamle «Montas» forklarer at han ble med på et gullsmedran, fordi han ikke fikk flere snekkerjobber.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Bare noen få er kriminelle

Han bedyrer at intensjonen aldri var å komme til Norge for å begå kriminalitet, men å tjene penger på lovlig vis.

– Det er dårlig å bo i Litauen. Familien min sier det har blitt enda verre etter at euroen kom. Hvordan ville dere klart dere om dere skulle leve for 400 euro i måneden?, spør 44-åringen retorisk.

Han får støtte av 32 år gamle «Montas», som er dømt til to år og seks måneder i fengsel for et gullsmedran i Moss. Montas sier han kom til Norge for å jobbe som snekker, men ble med på gullsmedranet fordi han etter hvert ikke fikk flere lovlige jobber.

– Det var en desperat og spontan avgjørelse, og jeg angrer. Norge er et rikt land. Man kan få en god jobb, og gode penger. Sånn er det ikke i Litauen, sier «Montas».

I likhet med Arges ber han nordmenn om ikke dømme alle litauere på bakgrunn av sine egne, ulovlige handlinger.

– Man bør ikke svartmale alle litauere som kriminelle. Noen få er det, men de er i mindretall, sier Arges.

Kriminelle litauere i Kongsvinger fengsel

DESPERAT: «Montas» hevder han aldri hadde planer om å begå kriminalitet i Norge.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger