Hopp til innhold

Listhaug brøt med Venstre og KrF

Regjeringspartiene Høyre og Frp brøt natt til fredag landbruksforhandlingene med støttepartiene KrF og Venstre etter å ha forhandlet siden torsdag kveld.

Sylvi Listhaug i fjøset

Landbruksminister Sylvi Listhaug brøt natt til fredag jordbruksforhandlingene med Venstre og KrF. Ifølge støttepartiene ble man ikke enige om hvor mye penger bøndene skal få.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

KrF og Venstre beklager sterkt at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene.

– Vi var ganske nære, så jeg synes det er overraskende og synd at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene. Spesielt med tanke på at vi var enige i retningen, men ikke tempo og omfang, og ikke minst fordi landbruk er en del av samarbeidsavtalen, sier KrFs landbrukspolitiske talsperson Line Henriette Hjemdal og Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Hjemdal sier til NRK at regjeringen ikke ville godta deres krav, som var på 250 millioner kroner.

– Vi ble da altså ikke enige om hvor mye penger vi skal bruke på landbruket i det neste året, slik at vi får en struktur som er med på å øke matproduksjonen hele året, sier Hjemdal.

Vil jobbe videre på tinget

Line Henriette Hjemdal

KrFs landbrukspolitiske talsmann sier det er overraskende og synd at regjeringspartiene valgt å bryte forhandlingene.

Foto: Eirik Hildal / NRK

KrFs og Venstres utsendinger møtte opp på Statsministerens kontor like før klokken 21 torsdag kveld, dagen før regjeringen skal legge fram sin proposisjon på Stortinget.

Da møtet ble innledet torsdag kveld, opplyste en kilde i Venstre til NTB at partene var dømt til å bli enige. Partene måtte like før klokken 2 natt til fredag konstatere at bruddet var et faktum.

– Vi ønsket økt ramme for å bedre økonomien, særlig for de små og mellomstore brukene. Her var det for lite forhandlingsvilje i Høyre og Frp, sier Breivik og Hjemdal.

Overfor NRK sier Hjemdal at man nå vil jobbe videre for sitt syn i saken.

– Vi vil nå gå til Stortinget når vi får proposisjonen i løpet av det neste døgnet, og prøve å få flertall for våre saker og våre synspunkter, sier Hjemdal.

Er det aktuelt for KrF å søke flertall med Ap her?

– Jeg har en plan om at vi skal starte forhandlingene med Frp og Høyre på Stortinget, men da må de to partiene komme oss i møte, sier KrF-politikeren.

Forlik

Terje Breivik

Venstres Terje Breivik mener bruddet er særlig skuffende, fordi landbruk er en del av samarbeidsavtalen med regjeringspartiene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arbeiderpartiet gjorde det torsdag klart at partiet ikke kom til å redde landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) landbruksoppgjør. Partiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget opplyste at Aps stortingsgruppe har behandlet regjeringens tilbud og konkludert med at partiet ikke kan gi sin støtte til Listhaug.

Uten Aps støtte er Listhaug dermed avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å få proposisjonen vedtatt i Stortinget. En kilde i Frp uttalte torsdag kveld at det trolig kan gjøres noen justeringer i proposisjonen.

Samtidig gjør KrF og Venstre det klart at de to partiene etter bruddet natt til fredag nå kan lansere sine helt egne forslag i nasjonalforsamlingen.

Stortingsflertall

Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget, opplyser at han i løpet av fredag, når saken er kommet til Stortinget, skal ta kontakt med de andre opposisjonspartiene for å drøfte veien videre.

– Vi registrerer at forhandlingene mellom regjeringen og KrF/V brøt sammen. Når saken nå kommer til Stortinget og næringskomiteen så er det nødvendig at opposisjonen tar ansvar, sier han.

Pollestad mener det ligger store muligheter i stortingsbehandlingen når stortingsflertallet nå er fristilt fra statens tilbud til bøndene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger