NRK Meny
Normal

Lever på vann og brød i Nav-kø

I juni i fjor sendte Solfrid inn en søknad om uføretrygd til Nav, i forrige uke fikk hun beskjed om å vente i åtte uker til. Hun har på grunn av manglende inntekter i den lange saksbehandlingstiden til tider vært nødt til å leve på vann og brød.

NAV Uførekø
Foto: Montasje: Helge Carlsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nav har de siste ukene satt alle kluter inn for å løse dagpenge-problemene i Oslo, samtidig som køene av uføre har blitt lengre og lengre. I gjennomsnitt må mennesker nå vente i nesten ni måneder før de får svar i hovedstaden, det kan bli i tøffeste laget for mange.

Les: Hevder Nav-krisen er over
Les:
- Krisen i Nav er langt fra over

Må vente i 11 måneder

Solfrid har ventet på svar på sin søknad om 50 % uføretrygd siden juli 2008, i november i fjor mistet hun retten til atføringspenger. Nå har hun fått beskjed om at saken vil bli avklart en gang i mai, hele elleve måneder etter at hun søkte. Solfrid har nedsatt hørsel og er plaget med øresus.

Les: Venter lenge på uføretrygd
Les:
Får ikke Nav-pengene de har krav på

- Jeg har fryst og sultet flere ganger siden november. Periodevis har jeg gått helt uten mat og har vært nødt til å be venner om hjelp for i det hele tatt kunne overleve, sier Solfrid til nrk.no. Som ønsker å være anonym fordi hun veldig gjerne vil komme tilbake i arbeid, og ønsker ikke å bli sett på som funksjonshemmet ufør.

Solfrid kan fortelle om et veldig hardt og nedverdigende liv i uførekøen til Nav. Og hun er redd for at hennes ensidige kosthold skal utvikle seg til feilernæring.

Jeg må spise brød som egentlig skal kastes, og når jeg endelig får spist jevnt en uke så reagerer kroppen min og jeg får skikkelig vondt i magen.

Solfrid

Uføre-køene vokser

Direktør overordnet fylkesledd i NAV Yngvar Åsholt.

Direktør overordnet fylkesledd i NAV Yngvar Åsholt.

Foto: Apeland Informasjon

Så mens Navs direktører slår seg selv på brystet og hevder dagpengersøknadene nå er under kontroll i Oslo har ingenting skjedd med søknadene fra de som kanskje trenger det aller mest, selv om fylkesdirektør i Nav, Yngvar Åsholt sier utføreytelser er et høyprioritert mål.

- Det er veldig alvorlig at folk ikke får ytelsene sine, og uføreytelser er et høyprioritert mål for oss. Det viktigste er at de som står helt uten ytelser, og som har krav på det får det, sier Åsholt.

Tall NRK har fått tak i viser at antallet uføresaker som bryter Navs egne tidsfirster bare øker. I juni i 2008 var det 2935 saker som ikke ble behandlet innen fire måneder i oktober hadde dette økt til 2982, mens det nå i februar var hele 3391 saker som ikke ble behandlet innen fristen, og den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden i Oslo, der situasjonen er verst, er på 8,8 måneder. Over dobbelt så lang som Navs egen frist på fire måneder.

Les: Bryter egne frister stadig oftere

- Det vil ta lenger tid å få ned saksbehandlingstiden på uføresakene enn dagpengesakene, fordi det stilles andre krav til dokumentasjonen. Jeg tør ikke å gå noen spesiell tidsfrist for når vi skal være nede på normkravet også i uføresakene, men vi jobber knallhardt for å løse dette, sier Åsholt.

Blir bedt om å sitte hjemme

Nrk.no har også vært i kontakt med en bruker som har fått innvilget reisepenger, men har fått beskjed av Navs saksbehandlere at det vil ta rundt tre måneder før utbetalingen settes i gang, til tross for at det bare er et siste tastetrykk og enkle grep som skal til.

I en rehabiliteringsprosess blir altså brukeren henvist til å sitte hjemme og tiltakene står i fare for å stoppe opp i og med at hun ikke kommer seg noen steder.

NAVs saksproduksjon

Periode

Antall søknader

Saker som bryter NAVs tidsfrister

Mai

389.685

15.063

Juni

405.494

16.042

Juli

341.166

18.902

August

296.633

20.062

September

375.996

19.602

Oktober

389.408

18.423

November

307.697

18.126

Desember

254.013

20.152

Februar

253.149

17.081

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger