Lav kompetanse i kommunene

Lav lønn gjør at kommunene taper kampen om dyktige folk. Økonomiprofessor Odd Nordhaug mener Terra-skandalen kom på grunn lav kompetanse.

Terra Securities
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Professor ved Norges Handelshøyskole, Odd Nordhaug, mener at kommunene taper kampen om den best kvalifiserte arbeidskraften på grunn av det lave lønnsnivået.

Han sier at kommunene sitter med dårlige kort i kampen om høyt kvalifisert arbeidskraft og at dette kan få alvorlige konsekvenser. En av konsekvensene kan ha vært Terra-skandalen, mener Nordhaug.

Odd Nordhaug

Odd Nordhaug.

Foto: NHH

Ugler i mosen

- Det er klart man har jo gått inn i dette og inngått avtaler som man ikke har skjønt rekevidden av. Og det er en kompetansemangel som ligger bak. En dyktig økonom burde ha ant ugler i mosen i denne saken, sier Nordhaug til NRK.

Den mangeårige professoren i strategi og ledelse er uroet over den lave kompetansen i kommune-Norge, og tror den lave lønnen har mye med problemet å gjøre. Han viser til en fersk undersøkelse av lønnsforskjellene til siviløkonomer i kommunal og privat sektor.

- Etter 20 år i arbeidslivet har de 27.000 mindre per måned, sier professoren og viser til de kommuneansatte økonomene.

B-lag

Nordhaug mener at kommunene taper kampen om de flinkeste fagpersonene, og at de derfor sitter igjen med et B-lag når det gjelder ingeniører, jurister og økonomer.

- Ja, det er det all grunn til å tro når vi ser på de store lønnsforskjellene. Det ville være veldig rart hvis de aller dyktigste økonomene gikk til kommunesektoren, sier Nordhaug.

Økonomisjef Kjell Pedersen, Rana kommune

Kjell Pedersen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Kjenner meg ikke igjen

Rana kommune er en av de åtte kommunene som har tapt til sammen en milliard i Terra-saken. Økonomisjef i Rana kommune, Kjell Pedersen, mener det er enkelt å være ekspert i ettertid når man har fasiten. Han var selv delaktig i skandalen og mener at det er feil at kommunene tapte penger på de amerikanske obligasjonene på grunn av manglende kunnskap.

- Jeg kjenner meg ikke igjen der. Den tilbakemeldingen vi får fra leverandører av ulik karakter er veldig god, sier Pedersen til NRK.

IQ ikke proposjonal med lønn

Administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbund, Olav Ullern er ikke enig i at personer som er ansatt i kommunene har lavere kompetanse enn de i det private.

- Det er ikke nødvendigvis slik at IQen er proposjonal med lønnsnivået, sier Olav Ullern.

Olav Ullern, administrerende direktør Kommunenes sentralforbund (KS)

Olav Ullern.

Foto: Reidar Westberg / NRK

Han innrømmer likevel at kommunene har en stor utfordring i framtiden.

- Jeg tror vi skal innrømme at norske kommuner har behov for å styrke kompetansen når det gjelder personer med høyere utdanning, men det betyr ikke at de som er der nå er dårligere enn andre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger