NRK Meny
Normal

Landsmøtet trosset SV-ledelsen

GARDERMOEN (NRK): Ingen i partiledelsen i SV ønsket et vedtak om å stoppe kjøp av JSF-jagerfly, men fikk landsmøtet mot seg.

Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken ønsket ikke at partiet skulle gå inn for å stoppe kjøp av jagerfly.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

På SVs første landsmøte etter åtte år i regjering, gjør de helomvending på rødgrønne vedtak om forsvarspolitikk.

– Dette er en gjenreising av SV som det kritiske, utenrikspolitiske opposisjonspartiet og SV som fredsparti, sier en fornøyd fylkesleder i Hordaland SV, Steinar Nørstebø.

Fylkeslaget fikk med seg landsmøtet både på å stoppe kjøpet av JSF-jagerfly og en uttalelse om at invasjonen av Libya i 2011 var et feilsteg.

– Det var ingen i partiledelsen som i utgangspunktet ønsket de endringene som vi har gått inn for nå, men jeg så til min glede at Audun Lysbakken stemte for setningen om at Libya-invasjonen ikke var riktig.

Vil begrense, ikke stanse

– Jeg stemte for det vedtaket og det er omtrent det samme som står i min bok, sier Lysbakken som ikke oppfatter uttalelsen som kritikk av den daværende partiledelsens beslutning om å støtte krigen i Libya.

– Det oppsummerer egentlig mitt eget syn. Det andre forslaget som lå på bordet hadde jeg mer problemer med, sier Lysbakken.

I SVs partiprogram har de bestemt at Norge skal ha et kampflyvåpen og et sterkt forsvar. Lysbakken sier de vil jobbe for å begrense kampflykjøpene mest mulig, men altså ikke følge opp uttalelsen om en full stans.

– Det står heller ikke i vårt program, sier utenrikspolitisk talsperson og nestleder, Bård Vegar Solhjell som ikke opplever at landsmøtet binder stortingsgruppa på en ny måte.

– Partiprogrammet gjelder hele fireårs-perioden. Det er vår kontrakt med velgerne og det er det som står der vi kommer til å jobbe for, sier Solhjell.

Sterk kritikk av NATO

«SV er mot norsk medlemskap i NATO. Så lenge Norge er medlem, vil vi arbeide også innad i alliansen for nedrustning og avspenning», heter det i uttalelsen SV vedtok i dag.

– Det har vært et flertall i SV for å beholde en så skarp NATO-kritikk som dette, så har det kanskje vært et mindretall som kanskje vil ha en litt mildere kritikk, sier Lysbakken.

Partiets NATO-kritikk skiller seg kraftig ut fra resten av partiene på Stortinget, som har pekt på at en sterk allianse er viktigere enn noen gang på grunn av Ukraina-konflikten.

– Landsmøtet har vært tydelig på å skille mellom vårt NATO-syn og det som foregår i Øst-Europa akkurat nå. Vi opprettholder en tydelig kritikk av Russland, sier Lysbakken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger