Slik skal SV vinne kommunevalgkampen

GARDERMOEN (NRK): SV garanterer færre tester og prøver i skolen der de kommer til makten i kommunevalget. Høstens valgkamp skal vinnes med en gratisreform og en milliardreform.

Ledelsen i SV

SVs nyvalget partiledelse, f.v.: Akhtar Chaudhry (medlem i arbeidsutvalget), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Audun Lysbakken (leder), Kari Elisabeth Kaski (partisekretær) og Oddny Miljeteig (nestleder).

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV

– Vi må slutte å dynge lærerne ned med stadig nye tester og prøver av elevene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han fikk landsmøtet med seg på det de kaller en testgaranti. SVs kommunepolitikere rundt om i landet lover å stemme mot alle prøver og tester av elever som ikke lærerne selv ønsker.

– Kommunene pålegger skolene veldig mange tester som lærerne ikke vil ha. Det fører til stor frustrasjon blant mange lærere som mener at vi i alt for stor grad lærer det vi måler, i stedet for å måle det vi lærer.

To milliarder på nye lærere

SVs testgaranti er en del av partiets tillitsreform på skole og eldreomsorg.

– Tillitsreformen koster ikke ei krone og krever ingen flere folk, sier Lysbakken.

I kontrast til prislappen på tillitsreformen, har partiet også vedtatt å bruke to milliarder kroner på en bemanningsnorm. En omfattende reform som pålegger kommunene hvor mange ansatte de skal ha i skolen og på sykehjemmet.

– Vi vil ha 2789 nye lærere til en prislapp på to milliarder, for å sikre 15 elever per lærer i småskolen og 20 elever per lærer fra femte trinn.

Men hvor mye en minstebemanning vil tilsvare i eldreomsorgen, har ikke SV et svar på i dag.

– Det har aldri vært gjort en grunnleggende utredning på hva en slik norm vil gå ut på og koste, men vi kommer til å presse regjeringen på å gjennomføre en utredning. Det kommer uansett til å koste mindre penger enn det regjeringen bruker på skatteletter.

10-minutters byer

SVs kommunevalgkamp kommer i stor grad til å dreie seg om skole og eldreomsorg, men SVs nyvalgte partisekretær garanterer for at klimafanen også blir løftet høyt.

– Vi lanserer begrepet 10-minutters byer hvor du skal nå alle sentrale behov innen ti minutter, sier Kari Elisabeth Kaski som mener forslaget er en konkret inngripen i folks hverdag.

– Vi omprioriterer investeringer på vei og satser på bedre kollektivtrafikk, for eksempel går vi imot forslaget om 12-felts E18 inn til Oslo.

Samtlige lokallag sier miljøslaget blir viktig i valgkampen, og det må det nesten bli. SVs landsmøte vedtok nemlig et mål om 50 prosent klimakutt på hjemmebane innen 2030.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger