Slik skal SV vinne kommunevalgkampen

GARDERMOEN (NRK): SV garanterer færre tester og prøver i skolen der de kommer til makten i kommunevalget. Høstens valgkamp skal vinnes med en gratisreform og en milliardreform.

Ledelsen i SV

SVs nyvalget partiledelse, f.v.: Akhtar Chaudhry (medlem i arbeidsutvalget), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Audun Lysbakken (leder), Kari Elisabeth Kaski (partisekretær) og Oddny Miljeteig (nestleder).

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV

– Vi må slutte å dynge lærerne ned med stadig nye tester og prøver av elevene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han fikk landsmøtet med seg på det de kaller en testgaranti. SVs kommunepolitikere rundt om i landet lover å stemme mot alle prøver og tester av elever som ikke lærerne selv ønsker.

– Kommunene pålegger skolene veldig mange tester som lærerne ikke vil ha. Det fører til stor frustrasjon blant mange lærere som mener at vi i alt for stor grad lærer det vi måler, i stedet for å måle det vi lærer.

To milliarder på nye lærere

SVs testgaranti er en del av partiets tillitsreform på skole og eldreomsorg.

– Tillitsreformen koster ikke ei krone og krever ingen flere folk, sier Lysbakken.

I kontrast til prislappen på tillitsreformen, har partiet også vedtatt å bruke to milliarder kroner på en bemanningsnorm. En omfattende reform som pålegger kommunene hvor mange ansatte de skal ha i skolen og på sykehjemmet.

– Vi vil ha 2789 nye lærere til en prislapp på to milliarder, for å sikre 15 elever per lærer i småskolen og 20 elever per lærer fra femte trinn.

Men hvor mye en minstebemanning vil tilsvare i eldreomsorgen, har ikke SV et svar på i dag.

– Det har aldri vært gjort en grunnleggende utredning på hva en slik norm vil gå ut på og koste, men vi kommer til å presse regjeringen på å gjennomføre en utredning. Det kommer uansett til å koste mindre penger enn det regjeringen bruker på skatteletter.

10-minutters byer

SVs kommunevalgkamp kommer i stor grad til å dreie seg om skole og eldreomsorg, men SVs nyvalgte partisekretær garanterer for at klimafanen også blir løftet høyt.

– Vi lanserer begrepet 10-minutters byer hvor du skal nå alle sentrale behov innen ti minutter, sier Kari Elisabeth Kaski som mener forslaget er en konkret inngripen i folks hverdag.

– Vi omprioriterer investeringer på vei og satser på bedre kollektivtrafikk, for eksempel går vi imot forslaget om 12-felts E18 inn til Oslo.

Samtlige lokallag sier miljøslaget blir viktig i valgkampen, og det må det nesten bli. SVs landsmøte vedtok nemlig et mål om 50 prosent klimakutt på hjemmebane innen 2030.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger