Kun 12 prosent planlegger utenlandsferie i sommer

12 prosent ønsker seg til utlandet i sommer, men de fleste drar bare dersom det er mulig, viser NRKs koronaundersøkelse.

Syden

9 prosent planlegger å legge ferien utenlands dersom det er mulig i sommer. I tillegg reier 3 prosent uansett, viser undersøkelsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Undersøkelsen er utført av Kantar på oppdrag for NRK, og svarene til de 1687 som har deltatt, er hentet inn i perioden fra 11. til 14. juni.

I undersøkelsen svarer 71 prosent at de vil feriere i Norge eller i egen kommune, mens kun 9 prosent ønsker å feriere i utlandet hvis det blir mulig. I tillegg reiser 3 prosent til utlandet uansett.

Dette er langt færre enn det som var vanlig før pandemien.

– Av dem som har sommerferie, reiser normalt 6 av 10 utenlands, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.

Hun sier NRKs tall stemmer godt overens med Virkes egne tall.

Astrid Bergmål i Virke reiseliv

Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv, sier folk dropper utlandet fordi det har vært vanskelig for folk å planlegge denne sommerferien.

Foto: Virke

– Vi tror det handler om at den siste tiden har vært preget av lite forutsigbarhet, og at det fremdeles er mye uvisshet om hva som er mulig i juli, sier hun.

Bergmål minner også om at regjeringen fortsatt fraråder alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige.

– Det er klart at folk lytter til regjeringen, men vi håper at signalene endrer seg snart, og at folk da velger å reise utenlands på ferie i tillegg til Norge, sier Bergmål.

Drar til Hellas

Blant de få som planlegger utenlandsferie allerede i sommer, er ekteparet Ole og Wenche Bele. Begge er fullvaksinerte pensjonister som lengter etter Kárpathos, deres faste ferieparadis i Hellas.

– Vi har bestilt, utsatt og avbestilt, og bestilt igjen. Nå håper vi at vi kommer oss av gårde mot slutten av juni, sier Ole.

I og med at charterturene til Kárpathos er avlyst, er planen å reise til Aten, og deretter med lokalfly til ferieøya.

Wenche og Ole Bele

Wenche og Ole Bele har bestilt tur til Hellas allerede og håper at det lar seg gjennomføre i månedsskiftet.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Vi håper at det lar seg gjennomføre nå som det europeiske koronasertifikat snart er gyldig, og at vi slipper å utsette turen enda en gang, sier Ole.

En europeisk løsning for koronasertifikat, som vil gjøre det enklere å reise for dem som er vaksinerte, vil trolig være på plass 1. juli.

Og hva gjelder Hellas, må ekteparet fylle ut et elektronisk helseskjema før innreise.

– Jeg trodde faktisk det var flere enn 12 prosent som ville til utlandet i sommer. Vi har hatt kontakt med mange andre som snakker om hvor mye de lengter etter å reise, sier Wenche.

16 prosent har ikke bestemt seg

I NRKs undersøkelse svarer 16 prosent at de ikke har klare planer ennå. Bergmål i Virke håper noen av dem er spontane og hopper på en tur når det etter hvert kommer litt mer informasjon.

– Den delen av reiselivsnæringen som sliter aller mest nå, og som ble rammet først, har ligget helt nede siden 12. mars i fjor. De hadde trengt å komme i gang nå, sier hun.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 28.07.2021
1 617
Smittede siste 7 dager
21
Innlagte
799
Døde
3 433 640
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger