Hopp til innhold

Slik skal koronasertifikatet brukes

Hvis du ikke er vaksinert, vil en negativ koronatest gjelde i 24 timer om du skal på et arrangement. – Nå kan vi snart gå på fotballkamper, konserter og festival, sier helseminister Bent Høie (H).

DIREKTE: Følg pressekonferansen direkte her.

Det mye omtalte koronasertifikatet ble formelt tatt i bruk i Norge på fredag. Men hva du kan bruke det til innenlands, har vært uvisst inntil nå.

– Gjennom pandemien har fritiden handlet om små og viktige ting. Vi har stort sett bare møtt de aller nærmeste. Vi har gått turer. Vi har vært mye ute i naturen, innledet helseminister Bent Høie på mandagens pressekonferanse.

Men nå kommer tiden der vi kan ha det gøy på andre måter igjen, lovet Høie.

– Nå kan vi snart gå på fotballkamper, konserter og festival. Det vet jeg at mange av dere har gledet dere til!

Koronasertifikatet viser vaksinasjonsstatus, gjennomgått koronasykdom og testresultat og er i bruk på grenseovergangene.

– Nå tar vi det i bruk på større arrangementer og kystcruise innenlands ifra trinn tre. Koronasertifikatet skal gi lettelser, ikke sette begrensninger, opplyste Høie.

Koronasertifikat. To visningar.
Grafikk: FHI

Så mange kan delta

Høie sier koronasertifikatet kan brukes på offentlige arrangementer innendørs og utendørs, på kystcruise, i fornøyelsesparker og på teater og konsertsteder.

Ved bruk av koronasertifikat blir det anledning til å ha inntil 1000 personer uten faste sitteplasser på arrangementer innendørs, og inntil 2500 personer med faste plasser.

På arrangementer utendørs vil det være mulig med 2000 personer uten faste plasser ved bruk av koronasertifikat og inntil 5000 hvis alle har faste sitteplasser.

– Forutsetningen for alle disse arrangementene er at kun 50 prosent av kapasiteten på stedet utnyttes og at deltakerne deles inn i kohorter på inntil 500. På denne måten skal det være mulig å holde tilstrekkelig avstand.

Det betyr at det blant annet åpnes for 5000 tilskuere på fotballkamper i Norge på stadioner med en kapasitet på 10.000 eller mer.

Nye grenser for arrangementer

Antallsbegrensninger på store offentlige arrangementer:

Innendørs

Utendørs

Trinn 3:

Med test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

50 % kapasitet opp til maks 2500 personer (500 x 5 kohorter)

50 % kapasitet opp til maks 5000 personer (500 x 10 kohorter)

Uten faste plasser

50 % kapasitet opp til maks 1000 personer (500 x 2 kohorter)

50 % kapasitet opp til maks 2000 personer (500 x 4 kohorter)

Uten test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

Inntil 1000 personer (500 x 2 kohorter)

Inntil 2000 personer (500 x 4 kohorter)

Uten faste plasser

Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter)

Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter)

Trinn 4:

Med test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

75% kapasitet opptil maks 5000 personer

75% kapasitet opp til maks 10 000 personer

Uten faste plasser

75% kapasitet opp til maks 2500 personer

75% kapasitet opp til maks 5000 personer

Uten test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

Inntil 2500 personer

Inntil 5000 personer

Uten faste plasser

Inntil 750

Inntil 1500 personer

– Vi har levd lenge nå uten muligheter for at mange av oss kan samles og dele store opplevelser sammen. Nå får vi betalt for å ha vært forsiktige. Kurven med smittetall går ned. Og stadig flere av oss er vaksinerte. Når vi nå kan ta i bruk koronasertifikat, er det et viktig skritt på veien tilbake til hverdagen, sa Høie.

Test gyldig i 24 timer

En negativ koronatest skal likestilles med vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19. Men Høie påpekte at en negativ test er et øyeblikksbilde.

– Hovedregelen er at en negativ koronatest skal likestilles med vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19. En koronatest er et øyeblikksbilde. Derfor er en test gyldig i kun 24 timer i koronasertifikatet, sa Høie.

Høie opplyste at de innfører et krav ved større arrangementer om at deltagerne skal få vite hvor de kan testes. Hovedløsningen blir ikke testing i døra, men at man tester seg i forkant.

– Arrangørene må inngå avtaler med leverandører som inngår hurtigtesting. For å bedre kapasiteten jobber regjeringen med å få på plass en ordning der private testleverandører kan få refusjon fra staten for testing til koronasertifikat. Testingen blir derfor betalt av staten, og blir ikke belastet arrangør eller deltager, sa Høie.

Dette betyr at de fleste som har behov for en test for å få et grønt sertifikat, vil kunne gå på en teststasjon, opplyste Høie.

Disse testene tas med en hurtigtest, slik at svaret vil foreligge raskt før arrangementet.

Ikke på steder med smitteutbrudd

Høie sa de ikke åpner for koronasertifikat for lettelser i kommuner med en ukontrollert smittesituasjon. Dette gjelder kommuner med såkalte 5A-tiltak.

– Men i kommuner med behov for 5 B-C-tiltak kan koronasertifikat brukes på offentlige arrangementer og for å holde åpent utendørs fornøyelsesparker, museer, kinoer, teater og konsertsteder, opplyste helseministeren.

Det har vært en diskusjon om man skal tillate hurtigtester for dem som ikke er vaksinert eller har hatt sykdommen. FHI og Helsedirektoratet har vært uenige om dette.

På pressekonferansen ble det klart at de som ikke har grønt sertifikat fra før, skal kunne ta en hurtigtest.

Ingen unntak for barn

Det gjøres ikke unntak fra krav om koronasertifikat eller testing for barn under 18 år ved større arrangementer.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet mener at det ikke bør gjøres unntak, opplyste helseministeren.

Foreldrene til mindreårige kan vise koronasertifikat hvis de har med seg barna.

- Antallsbegrensningene på trinn 3 på arrangementer er ganske romslige også uten koronasertifikat. For eksempel kan det være 400 deltakere på innendørs arrangementer uten faste plasser og 800 utendørs. Det betyr at barn og unge kan delta på mange typer arrangementer også uten koronasertifikat, sa Høie.

Koronasertifikat på papir kommer

110.000 nordmenn har ikke mulighet til å hente sitt koronasertifikat på mobil, nettbrett eller PC.

Forrige uke gikk eldreombud Bente Lund Jacobsen ut og sa at koronaserifikatet diskriminerer, fordi mange ikke-digitale eldre vil slite med å få tak i sertifikatet.

Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen opplyste på pressekonferansen at en løsning der folk snart kan bestille koronasertifikat i papirformat er nær.

– Dette vil være klart i løpet av få uker, sa Knudsen.

Regjeringen holder pressekonferanse

KOMMER PÅ PAPIR: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen opplyste at koronasertifikatet blir tilgjengelig i papirformat om få uker under regjeringens pressekonferanse.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Koronasertifikatet ble rullet ut onsdag i forrige uke, og i den første fasen er det avdekket en del feil.

– Men for de aller, aller fleste fungerer sertifikatet som det skal, opplyste Knudsen.

Etter at koronasertifikatet ble lansert forrige uke, er det avdekket en del feil.

– Men for de aller, aller fleste fungerer sertifikatet som det skal, sa Knudsen på mandagens pressekonferanse.

Lanserte app

Folkehelseinstituttet anserte tidligere i dag en app for å kontrollere at koronasertifikater er gyldige. Appen Kontroll av koronasertifikat er den offisielle norske applikasjonen for verifikasjon av koronasertifikat.

Applikasjonen er ment for bruk i Norge, og er utviklet og autorisert av FHI.

Foreløpig er den kun tilgjengelig for iPhone-brukere.

AKTUELT NÅ