Kronprinsen om tusenårsmålene

Til toner fra Rage Against the Machines ”Know Your Enemy” startet kronprins Haakon sitt foredrag om FNs tusenårsmål.

Kronprins Haakon

På Litteraturhuset i Oslo snakket kronprinsen for en fullsatt sal om sine egne synspunkter på fattigdom og FNs tusenårsmål.

- Det er historisk at en kongelig engasjerer seg personlig i aktuelle saker som FNs tusenårsmål. Vi har sju år igjen før verdens fattigdom skal være utryddet, og da trenger alle gode krefter å stå sammen, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i innledningen av foredraget.

Nett-Tv: Rocka start på FN-foredrag

Se: Hele foredraget til kronprinsen

Det ikke sikkert Zack liker meg

- Vi har mange måter å møte verdens utfordringer på. Vi har aktivisten, pragmatikeren og filosofen. Vi har alle en del at dette i oss, og det er viktig at vi jobber sammen, sa kronprinsen innledningsvis.

Yes I know my enemies. They’re the teachers who taught me to fight me Compromise, conformity, assimilation, submission, Ignorance, hypocrisy, brutality, the elite.

Zack Del la Rocha, Rage Against the Machine

- Jag kan vanskelig definere meg bort fra det fiendebildet Rage Against the Machine tegner opp, og hvem er vel mer en del av dette maskineriet fra fødselen av enn meg, spurte kronprinsen retorisk.

- Så selv om jeg liker Zack (frontfigur i Rage Against the Machine) så er det ikke sikkert Zack liker meg.

Personlig reise

Etter Katrinas herjinger i New Orleans

Etter Katrinas herjinger i New Orleans.

Foto: Bill Haber / AP

Kronprinsen gjorde foredraget personlig og fortalte om sine egne reiser til Guatemala etter orkanen ”Stan” og til New Orleans etter ”Katrina”.

- De fattigste blir alltid hardest rammet, og klima handler ikke bare om utslippsreduksjon, men også forbyggingen og fattigdomsbekjempelse, sa kronprinsen.

Han sammenlignet også verdensutvikling med sin egen families utvikling, og pekte på at Norge var på nivå med dagens Burundi da hans tippoldemor ble født i 1831.

Norsk stivhet

- Verden finnes i aller høyeste grad i Norge, sa kronprinsen.

Og brukte seg selv som eksempel på den norske stivheten da en forholdsvis stiv kronprins danset salsa på 17. Mai.

- Vi lever i et mangefasettert samfunn, og vi har mye og lære. Man må ikke stå timevis i skogen i sludd for å se femmila for å være norsk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger