Hopp til innhold

Kronprins Haakon om prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett: – Et vanskelig tema

Kronprins Haakon forteller om vanskelige avveininger mellom følelser og familierelasjoner og hensynet til monarkiet.

– Dette er et tema som jeg synes er litt vanskelig, sier kronprins Haakon.

NRK møter ham i Trondheim der han møter 200 unge ledere og talenter til Sikt-konferansen.

Samtidig pågår det en prosess for å avklare storesøster prinsesse Märtha Louises rolle i kongehuset.

– Jeg føler et veldig ansvar for institusjonen

Flere har den siste tiden tatt til orde for at hun bør miste prinsessetittelen sin, for å skape større avstand mellom henne og hennes forlovede Durek Verretts virke og det norske kongehuset.

– På den ene siden har jo søsteren min forlovet seg, og Durek Verrett har jeg blitt kjent med og synes det er hyggelig å være sammen med ham, jeg har vært sammen med ham i mange anledninger. Og jeg vil gjerne at han skal føle seg velkommen i vår familie, sier kronprinsen.

– Samtidig føler jeg et veldig ansvar for institusjonen, og jeg – og vi – har selvfølgelig lagt merke til at noe av det som er blitt sagt og gjort, har skapt en del diskusjon og vært kontroversielt. Det må vi snakke om og finne ut av, sier han.

– Det er det vi prøver å gjøre nå når vi har denne prosessen, der vi prøver å finne en god vei fremover. Samtidig som vi får med oss følelsene og tenker på de forskjellige aspektene, så det kommer nok til å ta noe mer tid.

Kronprinsen sier videre at det er naturlig at det skapes debatt.

– Det er en del av det levende demokratiet som vi er en del av, sier kronprins Haakon.

Da kongeparet kommenterte kritikken mot deres kommende svigersønn Durek Verrett for første gang, sa kong Harald at de ville snakke med ham, og at de er i en prosess.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går arm i arm på vei inn til feiring av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett deltok begge på feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag i sommer. Det var første gang de viste seg sammen i Norge etter forlovelsen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kuttet samarbeid

Det har stormet rundt prinsesse Märtha Louise og hennes kongelige arbeid den siste tiden.

NRK kunne i forrige måned fortelle at Epilepsiforbundet valgte å avslutte samarbeidet med prinsessen i 2020. Forbundet mente at flere uttalelser fra hennes kjæreste, nå forlovede, Durek Verrett strider med deres verdier og etikk.

Siden har flere foreninger gjort det samme, mens andre har bedt prinsesse Märtha Louise om å nå avklare sitt syn på alternativ behandling, og klargjøre om hun støtter Verretts uttalelser.

Verrett har fått kritikk etter flere kontroversielle uttalelser om helsespørsmål. Senest i sommer, da han hevdet en medaljong hjalp ham med å bli frisk etter koronasmitte.

Durek Verrett holder opp en medaljong

I en video på Instagram fortalte Durek Verrett i sommer sine over 260.000 følgere at han hadde sagt nei til sykehusbehandling og i stedet brukt en medaljong for å bli frisk av korona.

Foto: Skjermbilde fra Durek Verretts Instagram

Flertallet mente prinsessen må slutte å jobbe for kongehuset

En undersøkelse gjennomført av Norstat for NRK i september, viste at over halvparten av de spurte mener prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset.

Bare 13 prosent var positive til at prinsessen har offisielle oppdrag på vegne av kongehuset.

Meningsmålingen ble gjort av Norstat for NRK i perioden 20.-23. september blant 1000 personer over 18 år i et representativt utvalg i Norge.

– Dette forteller at folk mener det er behov for å skape en større avstand mellom prinsesse Märtha Louise og det hun og hennes forlovede driver med, og kongehusets virke. Det er det klare signalet til kongen, sa historiker Trond Norén Isaksen da.

AKTUELT NÅ