Hopp til innhold

Funksjonshemmede har ikke råd til behandling

Funksjonshemmede har betydelig høyere helseutgifter enn gjennomsnittet av befolkningen. Enkelte har ikke råd til å bli friske.

Funksjonshemmede sliter med økonomien
Foto: Arild Sandsvik / NRK

Dette kommer fram i tall som NRK har fått fra Helsedirektoratet og Statistisk sentralbyrå.

Personer med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom sliter med ekstra høye helseutgifter.

Tre av ti med slike sykdommer har utgifter på over 10.000 kroner per år. Av disse har 16 prosent utgifter på mer enn 15.000 kroner i året, viser tallene.

Flere sliter mer

Og ifølge Helsedirektoratet sliter flere med enda høyere utgifter:

– Hvis man ser på gjennomsnittet så er det rundt 9000 kroner i året, men det betyr jo at det er mange som har et betydelig større beløp i året i utgifter. Og når vi vet at denne gruppen også har lavere inntekt enn gjennomsnittet av befolkningen forøvrig, så blir det veldig sårbart med store helseutgifter, sier assisterende divisjonsdirektør Kari Huseby til NRK.

Video nsps_upload_2009_7_13_20_22_45_704.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Revmatikeren Laila Nilsen har ikke råd til behandling.

Tallene stadfestes av Norsk Revmatikerforbund. De får jevnlig tilbakemeldinger fra fortvilte medlemmer, forteller forbundsleder Svein Dåvøy:

– De har ikke råd til å betale for den medisinen som legen anbefaler dem å kjøpe. Og de har ikke råd til å gå til for eksempel fysioterapeut, noe som gjør tilstanden betydelig forverra over tid.

– Sosial ulikhet

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Jarl Ovesen, sier mange oppfatter det som uforståelig at situasjonen er slik den er i et rikt velferdssamfunn som Norge.

– Det er svært alvorlig at folk ikke har råd til å følge legenes anbefalinger om behandling. Veldig mange blir sjukere av det, sier Ovesen som mener det finnes høye mørketall.

– Dette gjelder veldig mange gruppet av funksjonshemmede og kronisk syke. Folk med psoriasis, muskel og skjelettplager, diabetes og folk med kroniske smerter. Dette er et omfattende problem som gjelder tusenvis av mennesker i Norge, sier Ovesen.

Han mener de eksisterende støtteordningene for funksjonshemmede ikke er gode nok og fører til sosial ulikhet.

– Vi ble jo veldig glade da denne regjeringa tiltrådte, for de sa at de skulle bygge ned egenandelene og holde de på et lavt nivå.
Så langt har ikke det skjedd. Derfor sliter veldig mange nå og derfor er det vårt ønske at denne valgkampen kan dreie seg om hvodan man bedre kan skjerme kronikerne, sier Ovesen.

– Løftebrudd fra Regjeringen

Fremskrittspartiet. mener regjeringen nå har brutt valgløftene fra 2005:

– Dette var også et stort tema i valgkampen for fire år siden. Og det ble jo et stort tema at man skulle gjøre noe med egenandelene slik at helsetilbudet i Norge skulle bli åpent for mange flere, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) til NRK.

– Så har det altså ikke skjedd noe, selv om staten Norge blir rikere og rikere. Folk flest har altså fått et dårligere tilbud, og sånn kan vi ikke ha det, legger Leirstein til.

Regjeringen mener derimot at de har gjennomført en god sosialpolitikk de siste fire årene.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig for mange. Det kan være krevende å finne den rette innretningen for å hjelpe disse gruppene. Jeg tror også at det er viktig at vi har gode ordninger, blant annet at vi bevarer sykelønnsordningen og at det er mulig for kronikere å prøve seg både på å være i jobb og ha en delvis uførepensjon ved siden av, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Rigmor Aasrud til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger