Kritiserer Sjeggestad

Stortingspresident Thorbjørn Jagland mener det er uakseptabelt at sjefen for Utlendingsnemda tar direkte kontakt med stortingsrepresentanter.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Representanter fra SV og Sp fortalte i går at de hadde blitt oppringt av Terje Sjeggestad, og opplevde dette som forsøk på knebling.

Jagland mener kontakten kan påvirke Utlendingsnemndas uavhengighet.

- Jeg finner det uakseptabelt og ganske usedvanlig at et underliggende direktorat av regjeringen tar direkte kontakt med Stortinget, Stortinget har jo et forhold til regjeringen og statsrådene og ikke til regjeringens underliggende organer, sier Jagland.

Brev til Thommessen

Kontakten kom i sammenheng med at representantene hadde engasjert seg i en av Utlendingsnemndas saker som var oppe til behandling for noen år tilbake. Grunnen til at saken nå kommer opp er at Sjeggestad nylig sendte et brev til Venstre der han klaget over nestleder Olaf Thommessens kritikk av Utlendingsnemda.

Stortingsrepresentant Ågot Valle (SV)

Stortingsrepresentant Ågot Valle (SV)

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

En av dem som ble oppringt av Sjeggestad var SVs Ågot Valle.

- Jeg opplevde det som ubehagelig, det var en samtale hvor Sjeggestad kritiserte meg for å ha engasjert meg i utlendingssaker. Om ikke intensjonene var der, så var det ihvertfall et ganske virksomt forsøk på å sette meg på plass, sier Valle.

 

Avviser kritikken

Direktør i UNE Terje Sjeggestad

Direktør i Utlendingsnemnda Terje Sjeggestad

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Direktør i Utlendingsnemda Terje Sjeggestad avviser kritikken fra Jagland. Han synes ikke han gjorde noe galt da han tok kontakt med stortingsrepresentantene.

- Jeg har aldri lagt skjul på de meget få kontaktene, som kan telles på en hånd, som skjedde for flere år tilbake. Jeg har passet møysommelig på å orientere mine politiske overordnede statsråder. Jeg har aldri verken fra de aktuelle stortingsrepresentantene, fra Stortinget eller fra regjeringens hold fått vite at det har vært noe galt i de meget få tilfellene der dette har skjedd, sier Sjeggestad.

Enkeltpolitikere vil påvirke

Sjeggestad sier videre at Utlendingsnemnda selvsagt har en forpliktelse til å gjøre det Stortinget bestemmer.

- Det er Stortinget som har etablert Utlendingsnemnda og vi må forholde oss til de rammene som Stortinget har fastsatt for vår virksomhet. Men så er det sånn at enkeltpolitikere noen ganger ønsker å påvirke Utlendingsnemndas avgjørelser og det har faktisk Stortinget som institusjon gjort meget klart at enkeltpolitikere ikke skal gjøre, sier Sjeggestad.

Ingen flere telefoner

- Kommer du til å ta kontakt med stortingspolitikere i fremtiden?

- Nei, det har jeg ikke sagt noe om, det er dessuten flere år siden jeg sist gjorde det, men jeg må akseptere at stortingsrepresentanter fortsatt og med jevne mellomrom ønsker å ha kontakt med meg direkte, sier Sjeggestad.

- Men noen flere oppringninger eller brev fra deg vil det ikke bli?

- Jeg har ingen tanker om verken brev eller oppringninger fra meg til stortingspolitikere i nær framtid, det kan jeg forsikre om, sier Sjeggestad. 

HØR: Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam kommenterer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger