Hopp til innhold

Kriget i Ukraina: Yan Petrovskiy pågrepet av væpnet politi

TØNSBERG (NRK): Yan Petrovskiy (29) utgjør en fare for rikets sikkerhet, ifølge norske myndigheter. Nå er den høyreekstreme russeren pågrepet etter at oppholdstillatelsen har blitt trukket tilbake.

Yan Petrovskiy

NORSK FLAGG: Petrovskiy (til høyre) har kriget for prorussisk milits øst i Ukraina, noe han har fortalt villig om på sosiale medier. Nå er han tilbake i Norge, men myndighetene vil ha ham ut igjen.

Foto: Privat

NRK har tidligere fortalt at Utlendingsdirektoratet (UDI) vil ha 29-åringen utvist fra Norge. Den russiske statsborgeren har bodd i Norge siden 2004 og vært knyttet til et høyreekstremt miljø på Østlandet.

Tirsdag kveld ble Petrovskiy pågrepet av væpnet politi i Tønsberg i Vestfold, får NRK opplyst. Politiadvokat Ragnhild Høyvik Solheim i Sør-Øst politidistrikt bekrefter at en russisk statsborger er pågrepet med bakgrunn i utlendingsloven.

Boligen til Yan Petrovskiy

PÅGREPET HER: Yan Petrovskiy ble pågrepet her, på stedet han har bodd med en av «Soldiers of Odin»-tilknyttet nordmann.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Vi har pågrepet en russisk statsborger som har mistet sin rett til opphold i Norge. Det er også gitt avslag på utsatt iverksettelse, noe det ble informert om da vi kontaktet mannen i går, sier Solheim.

Grunnen til at UDI har trukket tilbake oppholdstillatelsen er at de mener Petrovskiy har oppholdt seg for lenge utenfor Norge.

– Vi bestemte oss for å pågripe mannen, fordi det ofte er fare for at siktede forlater Norge i utlendingssaker, sier Solheim.

Trussel mot rikets sikkerhet

Ifølge naboer NRK har snakket med skal pågripelsen av Petrovskiy ha gått rolig for seg. Politiadvokat Solheim opplyser at politiet nå har tre dager på seg til å avgjøre om russeren skal fremstilles for varetektsfengsling. Alternativet er at han sendes til Russland.

– I og med at han har fått avslag på utsatt iverksettelse skal han i utgangspunktet sendes ut av Norge. Foreløpig er det uavklart, og vi undersøker nå hva som blir utfallet, sier Solheim.

Etter at Russland annekterte Krim i 2014 (se faktaboks) har Petrovskiy reist frem og tilbake mellom Norge og Ukraina, der han har deltatt i kamper i Øst-Ukraina sammen med en prorussisk milts, ifølge ham selv.

Petrovskiy i Ukraina

BEVÆPNET: Yan Petrovskiy på et av de mange bildene han har publisert på sosiale medier. Her står han foran det brennende liket av en ukrainsk soldat i september 2014.

Foto: Privat

Norske myndigheter mener russeren er en trussel mot rikets sikkerhet. For to uker siden fikk Petrovskiy et forhåndsvarsel om at UDI vurderer å treffe et vedtak om utvisning etter paragraf 126 i utlendingsloven. PST bekreftet at utvisning ble vurdert på grunn av hensynet til «grunnleggende nasjonale interesser».

Ønsket om å utvise 29-åringen fra Norge henger etter alt å dømme sammen med

Nils Christian Nordhus

IKKE STRAFFBART: – Petrovskiy oppfatter varselet om utvisning som en politisk forfølgelse av ham, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

reiseaktiviteten og hans kontakt med høyreekstreme personer i Norge.

I fjor var 29-åringen i Tønsberg, der han trente seg opp sammen med venner og forberedte seg på å reise tilbake til Ukraina. I et intervju med nettstedet frieord.no, der tidligere Vigrid-leder Thorgrim Bredesen er redaktør, forklarte han hvorfor han var fremmedkriger. Nettstedet Frieord kaller seg selv nasjonalkonservativ, og blir definert som et høyreradikalt nettsted.

– Enten vil det vaie russiske flagg i Øst-Ukraina eller EU-flagg. Da bestemte jeg meg for å delta i konflikten som en frivillig kriger.

Patruljerte med «Soliders of Odin»

I februar samme år patruljerte Petrovskiy Tønsbergs gater med «Soldiers of Odin», ifølge VG. Russeren har bodd i Vestfold-byen med Ronny Bårdsen, som også skal ha patruljert med den kontroversielle borgervern-gruppa.

Postkassen til Yan Petrovskiy

ROLIG: Pågripelsen av Petrovskiy skal ha gått rolig for seg, ifølge naboer.

Foto: Helena Rønning / NRK

Petrovskiys forsvarer Nils Christian Nordhus ønsker ikke å kommentere tirsdagens pågripelse, men har tidligere sagt til NRK at saken mot 29-åringen er en «politisk forfølgelse».

– Han bestrider grunnlaget for utvisning. Han er en tidligere ustraffet person og oppfatter at den egentlig begrunnelsen er misnøye med hans meninger og standpunkter politisk, sa Nordhus for halvannen uke siden.

Advokaten påpeket også at 29-åringen ikke er siktet for å ha begått en straffbar handling.

Odins soldater

ODINS SOLDATER: Den kontroversielle borgervernsgruppa har skapt mye debatt. Her medlemmer i Tønsbergs gater.

Foto: Maria Hee Furulund/NRK

Støttet nynazist i retten

Bårdsen og Petrovskiy var blant støttespillerne til den russiske nynazisten og kamsportutøveren Viacheslav «Røde Tarzan» Datsik, som dukket opp i Norge etter å ha flyktet fra et psykiatrisk sykehus i Russland.

Datsik har vært en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen Slavisk forbund, som nå er forbudt i Russland. Petrovskiy og Bårdsen satt på publikumsplass da Oslo tingrett i 2011 behandlet utleveringsbegjæringen av Datsik til Russland.

NRK har vært i kontakt med Bårdsen, som sier han «ikke er interessert» i å kommentere denne saken.

UDI har tidligere ikke ønsket å kommentere utvisningsvedtaket mot Petrovskiy.

Yan Petrovskiy i Oslo tingrett i forbindelse med utlevering av Datsik

I OSLO TINGRETT: Petrovskiy (til venstre) sammen med blant annet Ronny Bårdsen, som satt på publikumsplass da Oslo tingrett behandlet utleveringsbegjæringen av Datsik til Russland i 2011.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger