Hopp til innhold

KrF-er: – Solberg ber KrF velge henne over sin egen leder

Erik Lunde (KrF) mener Erna Solberg er i ferd med å lukke døren for samarbeid med KrF, og kaller statsministerens siste utspill et «sterkt angrep» på Knut Arild Hareide.

Erik Lunde KrF

Erik Lunde er bystyrepolitiker for KrF i Oslo. Han reagerer kraftig på Erna Solbergs (H) intervju med Dagens Næringsliv.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Når andre partier kommer med så sterk kritikk av partilederen, så skaper det uro, sier Lunde i Politisk kvarter.

I går ba flere KrF-topper Høyre om ikke å legge seg opp i KrFs retningsvalg. Det fikk imidlertid ikke Solberg til å holde sine meninger om et eventuelt sidebytte for seg selv.

– Jeg tror det kan oppleves som at politikken baseres på maktbehov, sa statsministeren til Dagens Næringsliv.

Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) kom sent i går hjem fra et besøk hos Angela Merkel i Tyskland, og kunne ikke delta i Politisk kvarter tirsdag.

Foto: Markus Schreiber / AP

Hardt mot hardt

KrF skal som kjent velge side i norsk politikk denne høsten. Hareide har flere ganger bedt andre partier om å la KrF få håndtere den prosessen i fred.

– Jeg reagerer på at statsministeren går så hardt ut mot KrFs partileder i midt i en prosess vi har bedt om å få eie selv. Jeg oppfatter det som et sterkt angrep på Knut Arild Hareide, sier Lunde.

På Twitter skriver han at Solberg «brenner alle bruer» og ber KrF velge henne foran sin egen partileder.

Laster Twitter-innhold

I DN-intervjuet sier Solberg at «det vil bli vanskelig å komme tilbake til oss etter å ha forhandlet med Ap og Sp». Det tolker Lunde som at statsministeren lukker døren for KrF i den borgerlige regjeringen, hvis Hareide får det som han vil og forsøker å danne regjering med Støre.

Solbergs nestleder Bent Høie mener det ikke stemmer.

Hvis Hareide taper avstemningen, er det fortsatt mulig for ham å gå inn i regjering med dere?

– Det sier Erna Solberg veldig tydelig i intervjuet med DN. Og jeg tar det han selv sier på alvor, nemlig at han kan sitte i regjering med Frp og Solberg som statsminister, hvis det er det partiet vil, sier Høie.

– Handler om hvilken regjering vi skal ha

Høie mener Høyre ikke legger seg opp i KrFs retningsvalg, men at de likevel må få bli med i diskusjonen som pågår rundt partiet.

– Men vi kan ikke sitte på tribunen og se på Knut Arilds beskrivelser av Høyre som parti. Vi kan ikke akseptere at han kommer med beskrivelser av vår politikk, uten at vi får delta i diskusjonen, sier han.

Bent Høie

Høyre-nestleder Bent Høie.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Høie tror KrFs velgere trodde de skulle få Erna Solberg (H) som statsminister ved å stemme på partiet.

– At man ett år etter valget kan risikere et regjeringsskifte, uten at det er knyttet til en politisk sak, og uten at velgerne har fått si hva de mener, kan skape frustrasjon i befolkningen, sier han.

Erna Solberg hadde ikke selv anledning til å delta i Politisk kvarter tirsdag.

Erna Solberg gikk hardt ut mot Knut Arild Hareide i går. Bent Høie fra Høyre møter Erik Lunde fra KrF

Erna Solberg gikk hardt ut mot Knut Arild Hareide i går. Bent Høie fra Høyre møter Erik Lunde fra KrF

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger