Hopp til innhold

Krever søndagsåpne butikker

Et smutthull i loven gir «turiststeder» dispensasjon til å ha søndagsåpne butikker. Nå krever Oslo og Bergen også denne statusen.

83 små steder rundt om i landet er i dag turiststeder og butikkene får holde åpent sju dager i uka.

Oslo er ikke definert som et turiststed, og kan dermed ikke ha søndagsåpne butikker. Det er derimot Dale i Vaksdal. Der er butikken åpen hver søndag.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) har sendt en søknad til Fylkesmannen om å holde åpent på søndager.

Foto: NRK

For at et sted skal oppnå denne statusen må Fylkesmannen definere kommunen som et «typisk turiststed». Men ingen av de største turiststedene i Norge har lov til å ha åpent på søndager.

Slik praksis er i dag, er det bare utsalgssteder som i det vesentlige selger lokale husflids- og suvenirvarer, som kan ha søndagsåpent i de store byene.

– Det er merkelig nok bare mindre kommuner som regnes som turiststeder i Norge. Jeg mener det er en mulighet vi også må bruke i Oslo. Derfor vil vi sende en søknad til Fylkesmannen om at Oslo, Norges største turiststed, kan regnes som et turiststed, sier byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H).

83 steder med søndagsåpent

På lista over store turiststeder troner Oslo på topp med 3,6 millioner overnattinger i året, deretter følger Bergen med 1,5 millioner overnattinger.

Av de 83 mindre stedene og kommunene som har oppnådd status som et typisk turiststed, har for eksempel Vaksdal null overnattinger.

  • (Se hele listen over steder med søndagsåpne butikker nederst i saken)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I likhet med Oslo varsler byrådslederen i Bergen, Monica Mæland (H), at søndagsstengte butikker kan bli historie. På vegne av byen vil hun også søke Fylkesmannen om å få bli turiststed.

– Uansett hvem du sammenligner oss med, så er og blir Bergen en veldig stor turistdestinasjon i Norge. Derfor må byen ha de samme rammevilkårene som andre steder, og gjestene må ha det samme tilbudet uansett om de kommer til Vaksdal eller andre steder, sier hun.

Få turister i Vaksdal

Eirik Haga

Ordfører i Vaksdal, Eirik Haga (Ap), innrømmer at kommunen ikke er et typisk turiststed. Likevel har de søndagsåpne butikker.

Foto: NRK
Raymond Johansen

Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen sier LO og Virke må bli enige om et søndagstillegg før det er aktuelt å endre loven.

Foto: NRK

Grunnen til at Mæland nevner Dale i Vaksdal i Hordaland, er at det er svært få turister i det lille stedet. Likevel har det fått status som et «typisk turiststed», der butikkene kan ha åpent hver søndag hele året.

– Jeg mener vel ikke at Dale et typisk turiststed. Vi ønsket å få til søndagsåpne butikker, og da måtte vi gå veien om å få definert Dale som et turiststed, sier ordføreren i Vaksdal, Eirik Haga (Ap).

Endrer ikke loven

Arbeiderparti-ordføreren sier at lokalbefolkning i Dale synes det er veldig praktisk at de kan handle på søndager. Men Arbeiderpartiet sentralt har ingen planer å legge til rette for storbyene før LO og Virke vil det.

– Hvis det er greit for partene, de forhandler seg frem til løsning, og at de forholder seg til arbeidsmiljøloven, kan jeg ikke se noe i veien for søndagsåpene butikker. Men skikkelige lønns- og arbeidsvilkår må være en del av det, sier partisekretær Raymond Johansen.

Positivt med en helgejobb

Loven skal beskytte arbeidstakerne mot søndagsjobbing, men på de 83 typiske turiststedene finnes ikke vern mot dette.

– Det var et av ankerpunktene man hadde tidlig i prosessen, men det har vist seg at en del skoleungdommer jobber på søndagene. Jeg synes det er utelukkende positivt at skoleungdom kan få seg en helgejobb, sier ordføreren i Vaksdal.

Leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, er ikke overrasket over at Høyre vil ha søndagsåpne butikker.

Leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, sier hver dag ikke trenger å være en handledag.

AKTUELT NÅ