Krever russiske inspektører

Russiske myndigheter krever at det skal være en russisk inspektør på hver norsk fiskebåt i russisk sone.

Fiskebåt
Foto: NRK

Det overraskende kravet kommer foran de årlige fiskeriforhandlingene som starter i morgen.

En snubletråd for norsk fiskerinæring, mener Norges forhandlingsleder, departementsråd Jørn Krog i Fiskeridepartementet. Han avviser ikke at Norge vil kreve det samme i norsk sone.

Norges forhandlingsleder Jørn Krog
Foto: NRK

- Gjør det veldig vanskelig

- Dette er svært overraskende og vil gjøre det praktisk veldig vanskelig for norske fiskebåter i russisk sone. Dette vil vi ta opp med Russland, sier Krog.

På spørsmål om det er aktuelt for Norge å komme med et motkrav med norske inspektør om bord i russiske skip, svarer Krog:

- Nå er dette såpass nytt at det har vi ikke fått gjennomdiskutert det. Først må vi få høre de russiske begrunnelsene for å komme med dette kravet.

Kravet om inspektører er ett av temaene under forhandlingene, men det viktigste temaet er det omfattende russiske overfisket i Barentshavet, som er avdekket av norsk kystvakt.

Uenighet om overfisket

Hver tredje torsk tatt opp av Barentshavet i fjor, ble aldri bokført. Men denne uken kom russerne med nye tall, der de hevder at svartfisket er et mye mindre problem: kun 20.000 tonn ble tatt ulovlig i fjor, påstår russerne.

- Det betyr at forskjellen på hva vi mener er ulovlig fisket i fjor, og det russerne mener, er hele 80.000 tonn torsk, sier Krog.

Det er de norske fiskerne som må betale prisen for det russiske overfisket. Det store ulovlige fisket betyr dramatiske kutt i torskekvoten for neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger