Hopp til innhold

Koronadødsfallene synker kraftig: – Nå ser vi effekten av vaksineringen

Dødsfall relatert til koronaviruset synker uke etter uke. Eksperter sier at vi nå begynner å se at vaksinen har fungert på dem i risikogruppene.

Den første koronavaksinen settes i Norge

Sykepleier Maria Golding gir Svein Andersen (67) den første vaksinen mot koronaviruset i Norge i romjulen i fjor. Siden har 200 000 eldre fått vaksinen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Dette viser at effekten av vaksinering er god på dødelighet i de høyeste aldersgruppene. Det er veldig gledelig, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK onsdag, etter at FHI har gitt ut sin seneste ukerapport om koronaviruset.

Rapporten viser at det foreløpig er meldt inn fire koronarelaterte dødsfall i forrige uke. Det er det laveste antallet siden uke 44 i oktober.

I Norge har dødstallene ligget på et lavt nivå helt siden pandemien brøt ut. Men de begynte å ta seg opp rundt midten av november i fjor, og nådde en topp i ukene før og etter nyttår.

Siden uke 3 har de gradvis gått nedover. De siste tre ukene har gitt svært lave dødsfall knyttet til koronaviruset med sju dødsfall i uke 7, seks dødsfall i uke 8 og nå altså fire innmeldte dødsfall i uke 9.

– Dette kan være tidlige tegn på at de eldste har fått beskyttelse etter vaksinasjon, men kan også være en effekt av andre smitteverntiltak, skriver FHI i rapporten.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad under en pressekonferanse om koronasituasjonen.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier dødstallene viser at vaksinen har hatt en god effekt blant de eldre, men advarer også om at innleggelsestallene er økende.

Foto: Berit Roald / NTB

Sammenheng mellom vaksine og synkende dødstall

– Min første antagelse vil være at det er en klar sammenheng mellom vaksinen og de synkende dødstallene, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland.

Hun peker samtidig på at det er en svært klar sammenheng mellom dødsfall og alder.

– Jeg vet ikke om noe annet virus der alderen i så stor grad er den besluttende faktoren når det gjelder dødsfall.

Grødeland sier at de synkede dødsfallene omtrent er som forventet, da de første vaksinene ble satt rundt jul. Noe som igjen vil se at de første personene fikk andre dose rundt slutten av januar.

– Det har eskalert derifra, og det tar noen uker etter vaksingering før man får effekt av vaksinen.

Gunnveig Grødeland

VAKSINEFORSKER: Gunnveig Grødeland er forsker i avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Universitetet i Oslo.

Foto: Ola Sæther / UiO

Hennes følelse er at en stadig større andel av befolkningen ønsker vaksinene rimelig raskt.

– Det må kunne forklares med at folk nå ser poenget med vaksinen og ser frem til å bli ferdig med pandemien.

Vaksineforskeren sier vil er et godt stykke unna flokkimmunitet, men at vi begynner å oppnå dette etter hvert når vi får rullet ut flere vaksiner.

– Da er det veldig viktig som FHI og regjeringen har gjort - å prioritere områder der det er mye smitte og mange yngre. Det vil gi oss en mulighet til å kontrollere virusspredning, og da vil vi kunne åpne opp samfunnet igjen.

– Få som kommer til å dø av korona

Professor i medisinsk mikrobiologi og smitteekspert, Ørjan Olsvik, sier at mange av dem som er i størst fare for å dø av viruset, nå har blitt beskyttet mot det.

– Nå ser vi at dødstallene begynner å bli enda bedre. De fleste som har dødd i Norge har vært eldre mennesker. Nå har vi vaksinert 200 000 eldre, og dermed har en stor del av dem som har høyest risiko for å dø av viruset fått beskyttelse, sier han.

Han mener dermed at vi kan se effekten av koronavaksinen i det norske samfunnet allerede, og at vi kan forvente færre og færre dødsfall i tiden fremover.

– Vi har brukt alle de andre epidemiologiske tiltakene på en god måte. Nå kommer vaksinen i tillegg. Da er det få som kommer til å dø av korona, sier Olsvik.

Det er totalt meldt inn 632 koronadødsfall til FHI. Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle. 53 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

Ørjan Olsvik

Smitteekspert Ørjan Olsvik tror det er få som kommer til å dø av korona i tiden fremover.

Foto: Privat

Fortsatt mange innleggelser

Vaksinene har til nå blitt fordelt etter antall over 65 år i kommunene. Folkehelseinstituttet vil nå legge om til en fordelingsnøkkel basert på befolkningen over 18 år.

Det mener professoren er en smart omprioritering etter at så mange eldre nå har fått vaksinen.

– Nå må vi prioritere dem som sprer viruset – de yngre. De er mer bevegelige og har mye større sjanse for å smitte andre. Dette er etter læreboken – man må sette inn innsatsen der problemet er, sier Olsvik.

Nakstad advarer om at antallet innleggelser fortsatt er høyt, ettersom de fleste som legges inn med covid-19 er i uvaksinerte aldersgrupper (under 75 år).

– Vi kan nok forvente stadig lavere dødstall i Norge av covid-19. Innleggelsestallene er imidlertid økende nå, fra 72 innlagte den 18. februar til 161 i dag, sier han.

AKTUELT NÅ