Hopp til innhold

Konkurransetilsynet advarer mot å kutte melkestøtte

Konkurransetilsynet advarer landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) mot å fjerne støtten til mindre meierier.

Tine meierier, illustrasjonsfoto

MEIERI-KONKURRANSE: Hvor mye skal Tines konkurrenter hjelpes? Det er spørsmålet landbruks- og matministeren nå vurderer.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Regjeringen har i Hurdalsplattformen varslet at de vil fase ut de konkurransefremmende tiltakene i meierisektoren.

Det advarer konkurransetilsynet mot.

Vi mener konkurransen i meierisektoren er svak, og at den bør styrkes. Og da mener vi det absolutt er feil å ta vekk de konkurransefremmende tiltakene, sier nestleder ved avdeling for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet, Magnus Friis Reitan

74 prosent markedsandel

Tiltakene handler kort fortalt om at mindre aktører støttes for å kunne konkurrere med Tine, som har en markedsandel på melk på 74 prosent.

Tiltakene evalueres hvert femte år. Ifølge en rapport fra Landbruksdirektoratet har tiltakene hjulpet på konkurransen.

Normalt er Konkurransetilsynet skeptisk til tilskuddsordninger, men i dette markedet er det et klart behov for tiltak som kan styrke konkurransen. Vi anbefaler derfor videreføring av de konkurransefremmende tiltakene, sier konkurransedirektør Tina Søreide i en pressemelding.

Hun sier meierimarkedet er et stort og viktig marked for norske forbrukere.

Til tross for 20 år med støtte, vurderes konkurransen i markedet som skjør av Konkurransetilsynet.

Høy markedskonsentrasjon, Tines sterke posisjon og høye etableringshindringer tilsier at konkurransen i meierimarkedene fremdeles er svak. For å beholde den konkurransen som er på ost og melk i Norge, bør dette generelle tilskuddet ikke bare beholdes, vi bør også vurdere å øke det, sier Friis Reitan.

Sandra Borch på besøk hos bønder i Vestfold mai 2022

VURDERER: Landbruks- og matminister Sandra Borch på besøk hos bønder i Vestfold mai 2022.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN

Borch vil vurdere tiltakene

Regjeringen vil gradvis fase ut de konkurransepolitiske virkemidlene fra ordningen, bekreftet landbruks- og matminister Sandra Borch i Stortinget nylig.

– Regjeringen har ikke sagt at en skal fase ut alle virkemidlene med én gang, men vi må se på de enkelte elementene som Landbruksdirektoratet har tatt opp i rapporten, sa Borch, ifølge E24.

Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle sa i samme debatt at hun var bekymret for økte priser. Hun utdyper overfor NRK:

Det fremstår som om regjeringen er mer opptatt av ideologi enn å sikre en verdikjede for dagligvarer som fungerer godt. Høyre er bekymret for at å fjerne tiltak som gir konkurranse betyr dyrere mat og dårligere utvalg for vanlige folk, sier Westgaard-Halle.

Tine er ikke enig i denne virkelighetsbeskrivelsen, og sier de ønsker konkurranse på like vilkår.

– Hvis myndighetene ønsker melkeproduksjon i hele landet – og et levende Norge, så kan ikke våre konkurrenter fortsette å motta sentraliserende særtilskudd på 200 millioner kroner i året, skriver kommunikasjonsdirektør i Tine, Ingrid Wilberg Arnesen, i en e-post til NRK.

Håper matministeren følger opp

Hun mener de andre melkeprodusentene har noen klare konkuransefortinn.

– I dag kan konkurrentene våre bestille den melken de ønsker fra oss, uten råvarerisiko – og til samme pris som oss. Sammen med særtilskuddene gir dette dem klare konkurransefortrinn.

Hva håper Tine at landbruks- og matministeren gjør?

– Vi har tillit til at regjeringen følger opp Hurdalsplattformen og fjerner disse særtilskuddene, slik at vi og konkurrentene våre kan utfordre hverandre på innovasjon og mangfold til forbrukeren – på like vilkår.

Kan bli rammet

En eventuell fjerning av tiltakene vil være dårlig nytt for Q-meieriene, Synnøve Finden og Rørosmeieriene.

Aksel Mjøs er instituttstyrer for finans ved Norges handelshøyskole. Han er også styreleder i Kavlifondet (allmennyttig stiftelse), som eier Q-meieriene.

Han sier at dagens tilskuddsordninger er helt nødvendig for å opprettholde konkurransen.

Det tydeligste signalet på at det er krevende å være utfordrer i dette markedet er at det ikke er noen nye som har satset stort de siste 15 årene, sier Mjøs.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra landbruks- og matminister Sandra Borch.

AKTUELT NÅ