Kongen har stemmerett, men stemmer ikke

Mange tror at kong Harald og resten av hans familie ikke har stemmerett, men det har de. De bruker den bare ikke.

Kongeparet på Helgeland

Kong Harald har ikke lov til å møte i Stortinget for å delta i den politiske debatten, men å bruke stemmeretten har har faktisk lov til.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Kronprinsesse Mette Marit uttalte nylig på en dokumentar på tv at hun savnet det å kunne stemme.

Intet unntak i grunnloven

Men jusprofessor Eivind Smith, spesialist i offentlig rett, ved Universitetet i Oslo sier det ikke er en lovbestemt regel som sier at kronprinsessen ikke kan delta i politiske valg.

– Hun og alle de andre i kongefamilien kan stemme. Det finnes ikke noe unntak i grunnloven som fratar kongen retten til å stemme. At han ikke gjør det synes jeg er helt greit, sier Eivind Smith til Moss Avis,

– Ja, kongen kan stemme. Det eneste han ikke kan, er å møte i Stortinget for å delta i debatten, sier professor i statsvitenskap, Trond Nordby ved Universitetet i Oslo.

LES: Kritiserer kongefamilien for dobbeltrolle

Kongens standpunkt

Men heller ikke han tror kongen kommer til å gå til valglokalet for å stemme den 12. september.

– Han stemmer ikke, og det skal nok mye til for at han skal bryte ut av kutymen og avlegge en stemme ved et lokalvalg eller stortingsvalg, sier Nordby.

– Det er standpunkt vår konge har tatt. Hvis valgdeltakelsen synker, kunne en jo tenkt seg at kongen kunne ha valgt å avlegge stemme for å høyne interessen for valget. Hva neste konge kommer til å gjøre, er helt opp til ham, sier jussprofessoren.

SISTE NYTT

Siste meldinger