Hopp til innhold

Kongelig velkomst for Sør-Afrikas president

Sør-Afrikas president Jacob Zuma er omstridt i hjemlandet og trues av opprør i egne rekke, men i dag fikk han en kongelig velkomst da han innledet sitt offisielle besøk i Norge.

 Sør-Afrikas president, Dr. Jacob Zuma og Kong Harald

Sør-Afrikas president, Dr. Jacob Zuma og Kong Harald inspiserer Garden under mottakelsen på Slottsplassen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Kong Harald og dronning Sonja tok imot ANC-lederen på slottsplassen i Oslo, sammen med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Fem koner

Hvem av sine fem koner og mange damer Jacob Zuma hadde med til Norge, hersket det rett nok noe forvirring om.

LES: Presidenten med de mange konene

Ifølge det offisielle programmet var det Tobeka Zuma, men det sørafrikanske følget var på rundt 40 personer og ingen hadde helt oversikt, skriver NTB.

– Vi spør ikke om pass og stoler på våre sørafrikanske venner, lød kommentaren fra UDs protokollavdeling.

Video Sør-Afrikas president på statsbesøk i Norge

NETT-TV: Sør-Afrikas president ble ønsket velkommen på slottsplassen under statsbesøket i Norge i dag. (Klikk på bildet for å se den kongelige mottakelsen).

LES: Jacob Zuma skal diskutere Libya i Norge

ANC-kontoret avsperret

Langs Karl Johans gate og på slottsplassen sto hundrevis av gardister i stram giv akt da presidentfølget kjørte opp til Slottet, en slående kontrast til uroen som nå hersker i det sørafrikanske regjeringspartiets rekker.

SAFRICA-MALEMA Supporters of ANC Youth League leader Julius Malema burn a shirt bearing the face of South Africa's President Jacob Zuma outside the party headquarters in central Johannesburg

Rasende demonstranter har de siste dagene brent bilder av Sør-Afrikas president Jacob Zuma i Johannesburg, i protest mot behandlingen av ANCs ungdomsleder Julius Malema.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

I Sør-Afrika er misnøyen med Zuma er økende, ikke minst blant ungdommer som har slått ring rundt ANCs ungdomsleder Julius Malema som denne uka måtte møte i partiets disiplinærkomite. Rasende ANC-ungdommer har de siste dagene brent bilder av Zuma og krevd presidentens avgang.

I dag har også politiet sperret av hovedkvarteret til regjeringspartiet ANC, men på Slottsplassen i Oslo var det en atskillig mer gemyttlig stemning.

Den sørafrikanske nasjonalsangen runget og Zuma inspiserte Hans Majestet Kongens Garde sammen med kong Harald.

Kongen fikk øl-krus

Etter mottakelsen på slottplassen gikk følget inn på slottet der presidenten skal bo under statsbesøket. Her ventet også prinsesse Astrid fru Ferner.

Den tradisjonelle fotograferingen fant sted i Slottets fugleværelse, og like etter fulgte gaveoverrekkelse i et annet værelse.

President Zuma hadde med seg en utskåret afrikansk elefant, en liten krakk laget av skinn i tillegg til tre tradisjonelle leirkrukker ment for øldrikking som gaver til kongeparet.

– De brukes til å drikke vårt tradisjonelle øl, sa Zuma til dronning Sonja på spørsmål om hva krukkene brukes til.

Kongeparet gav de sørafrikanske gjestene en stor norsk-designet glassbolle, en bok om Slottet og en bok om Norge.

Fra v.: dronning Sonja, Tobeka Zuma, president Jacob Zuma og kong Harald.

Offisiell fotografering i Fugleværelset på Slottet onsdag i anledning statsbesøk fra Sør-Afrika. Fra v.: dronning Sonja, Tobeka Zuma, president Jacob Zuma og kong Harald.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Skal hedre 22/7-ofre

Zuma har et tett program under det to dager lange besøket i Norge og skal blant annet besøke Oslo domkirke for å hedre minnet til ofrene for terroraksjonen 22. juli.

Et besøk på Nobels Fredssenter står også på programmet, og han skal også holde foredrag på Nobelinstituttet.

Torsdag besøker Zuma Det Norske Veritas for å diskutere CO2-rensing og andre klimaspørsmål, før han møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap), utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Håper på økt handel med Norge

Handelen mellom Sør-Afrika og Norge økte med 21 prosent mellom 2009 og 2010, og landet håper at president Jacob Zumas statsbesøk skal styrke denne utviklingen.

Zuma skal i morgen, torsdag, møte en rekke representanter for norsk næringsliv og vil også ta opp nærings- og handelsmuligheter i sine samtaler med statsminister Jens Stoltenberg og andre representanter for regjeringen.

– Statsbesøket skal forsterke bilaterale avtaler, øke handelen og styrke samarbeidet om klima og miljø, slår International Marketing Council of South Africa fast, ifølge NTB.

Presidenten har med seg seks statsråder til Norge, og nesten hundre bedrifter hadde i forkant av besøket ytret ønske om å møte den sørafrikanske delegasjonen.

Norge og Sør-Afrika har samarbeidet om miljøspørsmål siden 1996, og fra sørafrikansk side blir dette sett på som svært viktig siden landet er vertskap for

FNs miljøkonferanse i Durban i slutten av november. Sør-Afrika ønsker særlig å diskutere utvikling av den ‘grønne økonomien’ og det relaterte ‘grønne’ jobbmarkedet, samt felles tiltak for å takle klimakrisen.

AKTUELT NÅ