Hopp til innhold

Barnetoget avlyst – kongefamilien jobber med alternative planer

I over hundre år har kongehuset vinket til barnetoget på 17. mai. Kun seks ganger tidligere har de ikke kunnet stille på slottsbalkongen på nasjonaldagen.

Kongefamilien på Slottsbalkongen 17. mai 1948
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hver 17. mai klokka 10.30 setter kongen flosshatten på hodet og finner plassen sin på slottsbalkongen for å vinke til barnetoget.

Sånn har det vært siden 1906.

I år setter imidlertid koronapandemien en effektiv stopper for kongehusets tradisjonsrike hilsen til barnetoget på nasjonaldagen.

14. april ble det kjent at 17.-maikomitéen i Oslo har bestemt seg for å avlyse barnetoget i hovedstaden. Også i Stavanger, Drammen og Bergen avlyses togene på grunn av smittefare.

Kongefamilien på 17. mai

SLIK ER VI VANT TIL Å SE DEM: Den vanlige hilsenen fra slottsbalkongen blir det ikke noe av i år på nasjonaldagen fordi barnetoget er avlyst.

Foto: Berit Roald

Kun stanset av død, krig og pandemi

NRK får opplyst at Kongehuset nå vurderer ulike andre måter å feire nasjonaldagen på, etter at barnetoget ble avlyst.

– Kongehuset går ut med kongefamiliens program for 17. mai når det nærmer seg, opplyser Slottet til NRK.

Det var Kong Haakon og Dronning Maud som innstiftet skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen i 1906, ifølge Kongehuset.no.

Skikken å hilse fra balkongen, som egentlig er en altan, har vært i holdt i hevd hvert år siden.

De eneste unntakene var i 1910 da Dronning Mauds far, den engelske Kong Edward ble begravd, og i krigsåra 1940–1944 da tyskerne okkuperte Norge – og nå på grunn av koronapandemien.

SE VIDEO: Kun seks ganger tidligere har kongehuset måttet avlyse hilsenen fra slottsbalkongen på nasjonaldagen.

Slipper å vinke i tre timer

Kongefamilien er symbolet nordmenn samler seg om på nasjonaldagen.

– Når barnetoget kommer er det en hendelse full av symbolikk, men først og fremst er det et pedagogisk lærestykke når Kongen symboliserer Staten og Grunnloven, og Staten så å si vinker til barna. Da skjønner de at de er en del av et kongerike og et konstitusjonelt samfunn, forklarer kongeforfatter Tor Bomann-Larsen.

Han har skrevet flere biografier om kong Haakon VII og dronning Maud.

Ifølge Bomann-Larsen er det faktisk hardt arbeid å vinke i tre timer ifra slottsbalkongen, slik kongefamilien vanligvis gjør.

– Det er en stor innsats, som man ikke gjør for moro skyld, men som styrker båndet mellom Kongen og folket, og hans symbolske rolle, sier kongebiografen.

Tor Bomann-Larsen

KONGEBIOGRAF: Forfatter Tor Bomann-Larsen har skrevet åtte bind om kong Haakon Vll og dronning Maud.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

AKTUELT NÅ