Hopp til innhold

Knallhard kamp om å bli Listhaugs nummer to

Nå vil også finanspolitisk talsperson og Frp-veteran Hans Andreas Limi bli nestleder i partiet.

Åpning av det 166. Storting.

FORESLÅS: Hans Andreas Limi (t.h.) foreslås nå som ny første nestleder i Frp. Han kan dermed bli partileder Sylvi Listhaugs nærmeste medarbeider.

Foto: Ole Berg Rusten / NTB

Limi sier det er hyggelig å bli pekt på som Ketil Solvik-Olsens erstatter og stiller seg til disposisjon som kandidat til å bli ny første nestleder.

– Jeg har lyst til å være med på å utvikle dette partiet videre. Jeg har lang fartstid i Frp og synes det er spennende å drive med politikk. Og jeg mener Frp har enorme muligheter, nå i første omgang ved valget 11. september i år, sier han til NRK.

Men det blir en durabelig kamp om å bli Frp-leder Sylvi Listhaugs nærmeste støttespiller i partiledelsen når Solvik-Olsen takker for seg på vårens landsmøte.

  • Hans Andreas Limi fra Akershus (62) blir nå foreslått av sitt eget fylkeslag Akershus.
  • Bård Hoksrud (49) fra Telemark har allerede varslet at han ønsker å bli nestleder.
  • Det samme har Erlend Wiborg (39) fra Østfold.
  • Også Frank Sve (55) fra Møre og Romsdal er spilt inn som nestleder, men har foreløpig ikke åpent bekreftet at han er kandidat.
Hans Andreas Limi, Fremskrittspartiet.

FORBILDE: Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi har et bilde av USAs tidligere president Ronald Reagan hengende på kontoret.

Foto: Mats Rønning / NRK

– Ingen maktkamp

Alle de fire kandidatene sitter på Stortinget for Fremskrittspartiet.

– Hans Andreas er en kunnskapsrik, erfaren og stødig politiker med lang erfaring og bred tillit ute i organisasjonen, sier fylkesleder i Akershus Frp, Torbjørn Weisæth til NRK.

Hans Andreas Limi, Frp.

VETERAN: Hans Andreas Limi var allerede for 30 år siden del av Frps ledelse, som generalsekretær i perioden 1988–1994.

Foto: Mats Rønning / NRK

Han sier Listhaug, Terje Søviknes og Limi sammen vil gi partiet en ledertrio «bredde, erfaring, kompetanse og nødvendig handlekraft» i en viktig periode.

– Blir det maktkamp i Frp fram mot landsmøtet, Limi?

– Jeg tror ikke det blir noen maktkamp. Det er fire kandidater. Så vil det være litt avgjørende hva valgkomiteen foreslår. Til sjuende og sist er det landsmøtet som avgjør.

– Så langt har kandidatene fremstått med positivt fortegn og snakket positivt om hverandre. Det er ingen maktkamp som foregår, det er en konkurranse. Og Frp liker konkurranse.

Les også: Hoksrud vil bli nestleiar i Frp

Bård Hoksrud, stortingsrepresentant (Frp)
Bård Hoksrud, stortingsrepresentant (Frp)

Lang fartstid

Hans Andreas Limi er født i Porsgrunn i 1960. Han har lang fartstid i Fremskrittspartiet og ble allerede i 1982 en del av ledelsen i Telemark Frp. Året etter tok han plass i formannskapet i Skien, og senere ble han generalsekretær i Fremskrittspartiets Ungdom og kontorsjef og generalsekretær i Fremskrittspartiet.

Dette vervet hadde han fra 1988 til 1994, og det famøse landsmøtet på Bolkesjø, der flere sentrale medlemmer av den unge, liberalistiske fløyen i Fremskrittspartiet brøt med partileder Carl I. Hagen.

I 20 år var Limi ute av politikken og over i det private næringslivet, der han blant annet var eiendomssjef hos Olav Thon, utviklingsdirektør i Steen & Strøm og senere etableringsdirektør i ICA Norge.

I 2013 gjorde han rikspolitisk comeback som stortingsrepresentant, og han er nå inne i sin tredje periode som folkevalgt på Stortinget. Han var leder av Frp i Akershus i årene 2012–2016 og er partiets finanspolitiske talsperson.

Landsmøtet til Fremskrittspartiet 2022

UTSKIFTNING: Dagens Frp-ledelse, med Terje Søviknes (til venstre), Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug. Nå gir Solvik-Olsen seg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vil fortsette på Stortinget

Hvis Limi blir ny nestleder, vil han også stille seg til rådighet for en ny periode på Stortinget.

– Om ikke så altfor lenge er det ny nominasjon foran valget i 2025. Jeg vil signalisere tydelig at jeg ikke har tenkt å hoppe av, men snarere tvert om: jeg ønsker å ta en ny periode, sier han.

– Har du noen ambisjoner om å bli partileder?

– Nei, det har jeg ikke. Vi er i den veldig heldige situasjonen at Listhaug, som leder av Frp, forhåpentlig vis vil være det i mange år fremover.

– Vil du, hvis du blir en del av partiledelsen, jobbe for at Frp skal gå inn i regjering hvis det blir borgerlig flertall i 2025?

– Det ser jeg ikke på som veldig aktuelt å ta stilling til nå. Nå er det i første omgang et fylkes- og kommunevalg, så skal vi begynne å forberede 2025. Veldig mye kan skje før stortingsvalget i 2025.

Finansdebatt

SENTRAL: I 2013 gjorde Limi rikspolitisk comeback som stortingsrepresentant, og han er nå inne i sin tredje periode som folkevalgt på Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Som finanspolitisk talsperson på Stortinget har Limi vært tungt involvert i å meisle ut Frps svar på dyrtid, prisvekst og strømpriskrise den siste tiden.

– Vi trenger å skape forutsigbarhet og stabilitet for folk og bedrifter. Vi lever i en veldig usikker dyrtid, sier han.

– Det er årsaken til at Frp har kommet med en rekke forslag om å redusere avgifter og forbedre strømstøtteordningen, rett og slett for å gjøre det lettere for folk og bedriftene våre å komme seg gjennom denne vanskelige tiden.

Ny partiledelse skal velges på Fremskrittspartiets landsmøte i slutten av april.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger