Hopp til innhold

– Fikk slengbemerkninger i kantina

I sin nye bok beskriver Karita Bekkemellem hvordan hun fikk gjennomgå av kvinnene i Arbeiderpartiet.

Karita Bekkemellem om sin nye bok
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Karita Bekkemellem møtte i dag NRK for å fortelle om sin nye bok.

Boken «Mitt røde hjerte» har vært omtalt og etterspurt i lang tid, før den i dag omsider ble lagt ut for salg.

Mye på grunn av interessen rundt tiden da Karita Bekkemellem fikk sparken fra regjeringen i oktober for to år siden.

Betegner Jens som svak

Hun forteller blant annet om hvordan statsminister Jens Stoltenberg ga henne beskjeden om at hun ikke lenger var ønsket som statsråd i likestillingsdepartementet:

«Han delegerer for mange sentrale lederoppgaver, som det å følge opp egne statsråder. Det kan medføre at han oppleves som svak.»

– Jens er en fantastisk leder på mange måter. Han har en personlighet som gjør at alle blir glade i ham. Men jeg ble sittende igjen med mange spørsmål og opplevde et fravær på nærhet og mangel på informasjon, sier Bekkemellem til NRK.

I boken skriver hun om hvordan hun fikk beskjed på en gul post-it-lapp om at han ville snakke med henne - for å gi henne beskjed om at hun måtte ut av regjeringen.

Slengbemerkninger i kantina

Men det er ikke bare Jens Stoltenbergs personalpolitikk som får gjennomgå når Bekkemellem gjør opp regnskap for sin politiske karriere.

Hennes kvinnelige partifeller blir betegnet som plageånder, fordi de angivelig skal ha gitt den ferske politikeren en trang fødsel som stortingsrepresentant.

– Dette var kvinner som kunne vært moren min. De hadde en negativ framferd og kom med tilbakemeldinger som ødela for min politiske utfoldelse, sier Bekkemellem og forteller om hvordan hun gjemte seg bort på kontoret sitt i Akersgata i frykt for å få slengbemerkninger i kantina på Stortinget.

Mye av baksnakkingen fra Ap-kvinnene - noen av dem er fortsatt aktive i politikken i dag - fikk hun gjenfortalt av representanter fra andre partier.

– Det tok noen år før jeg fikk kvinnet meg opp til å ta det opp med dem, sier Bekkemellem til NRK.

Misunnelse

Behandlingen hun fikk av partifellene, bunner ut i en ukultur som har utviklet seg over tid i partiet.

– Det er noen få mennesker som ødelegger for mange. Jeg har blitt kontaktet av flere andre som sier de har kjent hersketeknikkene på kroppen, forteller Bekkemellem som likevel ikke bærer nag til partiet som helhet.

– Det har skjedd mye positivt de siste 20 årene, og det har vært flere utskiftninger i partiet. Min kjærlighet til Ap er like sterk i dag, sier Bekkemellem som aldri har forstått hvorfor hun ble hakkekylling:

– Jeg vet ikke. Noen av kommentarene gikk på hvorfor jeg ble så mye brukt til å fronte saker i media som jeg gjorde, sier Bekkemellem.

Avviste Giskes kuppforsøk

Bekkemellem skriver også om da hun ble kontaktet av partikollega Trond Giske som hadde store ambisjoner om å klatre opp i ledelsen av partiet:

– Jeg fikk en henvendelse fra Trond fordi han hadde en løsning på hvordan vi begge skulle bli nestledere i partiet, sier Bekkemellem som takket nei til tilbudet.

– Jeg kunne ikke forstå hvorfor vi som stortingsrepresentanter skulle ha så mye makt og overstyre Aps valgkomité. Partiet hadde nettopp vært gjennom en opprivende lederstrid og trengte ro. Jeg ønsket ikke å medvirke til en ny strid, sier Bekkemellem til NRK.

I «Mitt røde hjerte» forteller også Karita Bekkemellem om oppveksten med sin alkoholiserte far, spiseforstyrrelsene i ungdommen og selvmordsforsøket tidlig på 90-tallet.

– Gjennom faser i livet kan tilværelsen bli tung og mørk, også i ung alder. Jeg hadde vært gjennom en periode hvor totalbelastningen hadde blitt for tøff, sier Bekkemellem som angrer på selvmordsforsøket i dag.

– Det er tabu og intimt. Jeg er fortsatt skamfull når jeg tenker på det, men kanskje det kan gi mening å nevne det i boka, sier Bekkemellem.

AKTUELT NÅ