NRK Meny
Normal

Terrorsiktede kan ende som tre nye Krekar-saker

De tre terrorsiktede har samme vern mot utvisning som mulla Krekar. Selv om de blir dømt for terrorplanlegging, kan de bli værende i Norge.

Kan bli tre nye Krekar-saker (montasje)
Foto: Reuters TV, NRK Grafikk

Blir de tre terrorsiktede dømt for planlegging av terrorhandlinger, kan de havne i samme båt som mulla Krekar.

Avtaler kan umuliggjøre utsending

Ender saken mot de tre som i forrige uke ble siktet for planlegging av terrorhandlinger med fellende dom, betyr det likevel ikke at de kan sendes ut av landet.

– Man kan ikke returnere noen til et område hvor de kan risikere å bli utsatt for dødsstraff eller andre sterke umenneskelige handlinger. Da trer internasjonale konvensjoner inn og umuliggjør en tilbakesendelse, sier Knut Olaf Eldhuset som er medlem av Advokatforeningens lovutvalg for utlendingsrett

Akkurat det har norske myndigheter fått merke i saken med mulla Krekar. De terrorsiktede kan i verste fall bli tre nye Krekar-historier.

Krekar er ansett som en trussel mot rikets sikkerhet og er utvist fra landet. Både politikere og representanter for politi- og utlendingsmyndigheter har uttalt at de vil ha mannen sendt ut av landet, men fordi han risikerer dødsstraff i Irak forblir han i landet. Det kan ha satt standarden.

Krekar-saken setter standarden

– Hvis man tar utgangspunkt i mulla Krekar-saken, så legger den på mange måter de rettslige rammene rundt den reaksjonen dømte kan få, sier Eldhuset

Det får han støtte for fra professor i utlendingsrett Vigdis Vevstad.

– Folkeretten setter en stopper, og det gjelder tilsvarende i disse sakene, sier Vevstad om en situasjon der de dømte kan risikere alvorlige reaksjoner ved utsendelse, sier Vevstad.

En situasjon som setter grenser uansett om de er dømt for terrorplanlegging.

– Jeg kan godt skjønne at den paralellen til Krekar trekkes. Krekar er vernet mot retur så lenge norske myndigheter ikke har en avtale hvor det sikres at han ikke utsettes for tortur eller dødsstraff ved en retur, så kan han ikke returneres, sier Vevstad.

Kan fradømmes statsborgersskapet

PST fortalte om en norsk statsborger, to med permanent oppholdstillatelse. De ble kalt en farlig gruppe.

Les: Pågrep og siktet tre for terrorplanlegging

De kan altså likvel ikke sendes ut av landet hvis de risikerer døden.

Selv om de tre kan ende med å bli i Norge kan de fradømmes rettigheter de har fått etter at de kom til Norge, mener ekspertene.

– Man har faktisk anledning til i Norge å tilbakekalle både oppholdstillatelse og innvilgelse av statsborgerskap, sier Eldhuset i Advokatforeningen.

Professoren Vevstad bekrefter at en terrordom kan frata de dømte rettiigheter.

– Det finnes også eksklusjonsgrunner for flyktningestatus, sier Vevstad.

Likevel, det må være en klar terrordom først:

– Først må man uansett få en fellende dom for terrorvirksomhet, slår Eldhuset fast.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger