Hopp til innhold

Kan bli pendlerkaos ved lokførerstreik

Flere tusen reisende med lokaltog rundt hovedstaden kan bli stående på perrongen dersom lokførere tas ut i streik i morgenrushet torsdag, advarer NSB.

Passasjerer på perrongen på Oslo s

FULLT PÅ PERRONGEN: Dersom det blir streik torsdag morgen, blir det langt mellom togene og på enkelte steder nesten ingen tog i det hele tatt, advarer NSB. Dette bildet er tatt 26. august i år etter en melding om røykutvikling i en tunnel.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– I verste fall kan det bli kaos. Det er rundt 170 tog som kan bli innstilt i løpet av morgendagen, så det får ekstremt store konsekvenser dersom streiken blir et faktum, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB.

Åge-Christoffer Lundeby

– Det er rundt 170 tog som kan bli innstilt i løpet av morgendagen, så det får ekstremt store konsekvenser dersom streiken blir et faktum, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Onsdag startet meklingen mellom LO Stat og arbeidsgiverforeningen Spekter om hva slags arbeidstid, lønn og opplæring en lokfører skal ha. Dersom partene ikke blir enige innen midnatt onsdag, kan 71 medlemmer i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) gå ut i streik fra morgenen 29. september.

Flest streikende tas ut ved basene på Lillestrøm, Ski og i Oslo. Dermed er det pendlere som reiser med lokaltog på Østlandet som rammes kraftigst, om det blir streik.

– Det vil bli langt mellom togene. På enkelte steder blir det nesten ikke tog i det hele tatt. De togene som går, kommer til å bli svært fulle, forklarer Lundeby.

Ingenting for tog

I motsetning til ellers, blir det ikke satt inn buss for tog dersom det blir streik.

– Det vil ikke bli satt inn alternativ transport. Dette er eventuelt en lovlig arbeidskonflikt, og det regnes som streikebryteri å sette inn annen transport, sier Lundeby.

Ifølge NSB kommer de til å sende ut e-post til alle registrerte kunder hvis det blir streik, og oppdatere sine nettsider og mobilapp.

I tillegg til hovedstadsområdet, varsler fagforeningen at de kan ta ut én lokfører i Bergen, én i Kristiansand og én i Trondheim.

– Det vil ramme ett tog i retning Stavanger, som eventuelt blir innstilt. Utover dette, er det svært små konsekvenser for øvrige Norge.

– Stor streikefare

I en pressemelding skriver NLF og LO Stat de blant annet ønsker en nasjonal standard for kompetansen en lokfører skal ha.

– Vi kan ikke godta at hvilket som helst bakgårdsselskap deler ut førerkort til lokførere. Vi ville aldri akseptert en slik modell for bil og buss, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i NLF.

Ringdal skriver at han er dypt bekymret for passasjerenes trygghet, noe de er villige til å streike for.

– Vi har alltid tro på å finne løsninger, men vi har store kompliserte spørsmål med oss inn i meklingen. Streikefaren er derfor stor, sier Øystein Gudbrands, LO Stats forhandlingsleder i meklingen i en pressemelding.

I forkant av meklingen uttalte Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NRK:

Vi beklager at vi ikke ble enige under forhandlingene, men vi ser fram mot en konstruktiv mekling hvor målet er å få til løsninger som er gode både for de ansatte og NSB, slik at togpassasjerene ikke blir rammet av en streik.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger